Ovenschotels

De makkelijkste maaltijd

Kip met groenten en aardappeltjes uit de oven

Heb je geen zin om te koken, dan is deze braadsleetruc een uitkomst. Okee, je bent even 10 minuten bezig met schillen en snijden, maar dat is het dan ook wel zo'n beetje. Dan schuif je alles in de oven en je hebt er geen omkijken meer naar, terwijl de keuken zich vult met heerlijke geuren. Intussen kun je lekker borrelen, je boek uitlezen, een aflevering van Hotter than my Daughter kijken, of je moeder bellen.

Na een uurtje schuif je aan tafel zonder enig schuldgevoel, want je bord ligt vol gezonde groenten, aardappeltjes en kip. En het is bovendien erg lekker, wat natuurlijk het belangrijkste is. Het leuke is verder dat je keuken ook nog eens brandschoon blijft, want het fornuis komt er niet aan te pas!

ingrediënten:

8 kipbraadsticks, gemarineerd
1 ui
2-4 teentjes knoflook (naar smaak)
600 gram voorgekookte krielaardappeltjes
1 courgette
1 zoete aardappel
2 winterwortelen
1 paprika
1 bosje lente-ui
olijfolie
peper, zout

Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (heteluchtoven: 180 à 190 graden).

Pel de ui, snijd deze door de helft en snijd deze helften in heel smalle 'partjes'. Hak de knoflook fijn. Snijd de courgette over de lengte door en snijd die helften in plakjes. Schil de wortelen en snijd ook deze in plakjes. Schil de zoete aardappel, halveer deze en snijd de helften in dikke plakken. Snijd de paprika in niet te kleine stukken en de lente-ui in ringen: het groene deel wat grover dan het witte. Giet wat olijfolie op de bodem van de braadslee en verdeel deze. Leg de braadsticks erin, verdeel ze over de braadslee, zodat je de aardappeltjes en groenten ertussen kunt leggen. Leg dan de voorgekookte aardappeltjes ertussen en verdeel de ui en knoflook eroverheen. Bedek dit nu met alle groentes, de courgette en paprika (die het meeste vocht bevatten) bovenop. Bestrooi het geheel met peper en zout. Eventueel kun je er ook nog wat verse of gedroogde kruiden aan toevoegen. Ook optioneel: nog wat olijfolie eroverheen sprenkelen. Dek het geheel af met aluminiumfolie en vouw de randen goed om. Klaar!

Zet de braadslee in de oven en laat alles een uur garen.

NB: met de groenten kun je natuurlijk ook naar hartenlust variëren, zo zijn pompoen en pastinaak ook zeer geschikt om hierin te gebruiken.

Een grote groente is gauw gevuld

Gevulde courgettes en paprika's

Het ene gerecht vullen met het andere, waarom zou je? denk ik vaak. Ik heb ooit eens gevulde kerstomaatjes gemaakt, een recept uit een tapasboekje. Het was een eindeloos gepriegel voor een klein bordje hap-slik-wegbolletjes, die door een tijdelijk verblijf in de koelkast ook nog eens aan de melige kant waren geworden. Met groentes van enige omvang, zoals paprika's of courgettes, is gepriegel echter niet nodig, merkte ik toen ik onderstaand gerecht voor het eerst maakte. En het moet gezegd: het levert niet alleen een smakelijke combinatie op, het ziet er ook nog eens feestelijk uit. Ik kwam op het idee door een bezoek aan een Grieks restaurant. Daar gaan we op hoogtijdagen soms met de kinderen naartoe, omdat je die geen groter plezier kunt doen dan met een enorme berg gyros of de Olympia-schotel, met daarop meer vlees dan ze thuis in een hele week krijgen. Zelf ben ik niet zo'n enorme vleeseter, dus bestel ik daar meestal de vegetarische schotel, waarop vaak gevulde groenten prijken, met rijst en feta. Thuis maakte ik een allemansvriendenversie, met gehakt en gesmolten kaas. Mét van die lekkere tomatenrijst erbij, die je bij Olympia ook altijd krijgt.

voor 4 personen:

per persoon 1 courgette of paprika (of van allebei een halve)
350 gr gehakt
2 sjalotjes, gesnipperd
1 kleine prei, in ringetjes
kerriepoeder
1 tl gedroogde Provençaalse kruiden
evt een rood pepertje
geraspte kaas
1,5 l. groentebouillon (gewoon van een blokje)

Verwarm de oven voor op 180 graden. Halveer de courgettes en hol ze uit met een lepel. Gooi hetgeen je eruit schraapt niet weg, dat gaat straks door de vulling. Halveer de paprika's en haal de zaadlijsten eruit. Blancheer de uitgeholde groenten 3 minuten in de groentebouillon en laat ze uitlekken op keukenpapier. Bak het gehakt rul in olijfolie met de sjalotten, de inhoud van de courgettes en eventueel het rode pepertje. Voeg zout, peper, kerriepoeder en Provençaalse kruiden toe. Schep de prei erdoor en bak nog even mee. Leg de groentehelften op een bakplaat met bakpapier en vul ze met het gehaktmengsel. Bestrooi met kaas. Zet ze 25 minuten in het midden van de oven, tot de kaas gesmolten is.

Serveer met tomatenrijst (zie rijstgerechten)

De anti-AGEs-maffia

Groentelasagne met mozzarella

Was ik net bekomen van het nieuws dat twee ons groente en twee ons fruit bij lange na niet genoeg schijnt te zijn - wie het goed wil doen, schijnt bijna het dubbele te moeten wegwerken per dag - nu hoorde ik op de radio weer iemand verkondigen dat we drastisch het aantal AGEs in onze voeding moeten verminderen. Radiopresentator Gijs Staverman had het in de krant gelezen en belde er een deskundige over, om te vragen hoe dat nou precies zat.
AGEs staat voor  'advanced glycation endproducts', ofwel versuikeringsproducten, legde die geduldig uit. ,,AGEs zijn eigenlijk alle dingen die het eten lekker maken. Denk aan het bruine randje van gebakken vlees, het bovenlaagje van de crème brûlée,'' vertelde de voedingskenner opgewekt. Simpel gezegd: gestoomde en gekookte producten zijn beter zijn dan gebakken of gegrilde etenswaren. Een gekookt ei zou beter zijn dan een gebakken ei, bijvoorbeeld. En dat was helemaal geen ramp hoor, want deze meneer had net geluncht met zijn medestrijders tegen de AGEs, met allemaal veilige etenswaren en dat was een puike maaltijd geweest.
Dat kan wel wezen, maar je hóórde gewoon dat radioman Gijs - hij presenteert een programma rond lunchtijd - bij de woorden 'gebakken ei'  ontzettend veel zin kreeg in een dubbele uitsmijter in de KRO-kantine, met veel uitgebakken spek erbij.
En ik geef hem geen ongelijk. Het leven is te kort om je bang te laten maken door een of andere anti-AGEs-maffia. Koken en stomen is mooi hoor, maar het mooie van bakken of grillen is dat juist die broodnodige groenten er zo lekker van worden. Neem nou deze groentelasagne, met in de oven geroosterde courgette en aubergine. Hiermee is 2 ons groente wegkrijgen een peulenschil. De kaas bovenop krijgt een knapperig laagje in de oven, ongetwijfeld ook vol AGEs. Maar nou ja, dan nemen we deze keer géén crème brûlée als toetje.

1 courgette
1 aubergine
8 el olijfolie
2 tl gedroogde Italiaanse kruiden
1 teen knoflook, geperst
2 uien, gesnipperd
2 blikken tomatenblokjes (a 400 g)
1 zak spinazie (450 g)
1 pak lasagnebladen (250 g)
2 bollen mozzarella (zak 125 g), in plakken
100 g geraspte pecorino

Verwarm de oven voor op 210 °C. Snijd de courgette en de aubergine met een scherp mes, kaasschaaf of het snijvlak van een rasp in de lengte in plakken van ca. 2 mm. Maak een dressing van 5 el olie, de kruiden en de knoflook. Leg de plakken groente op een bakplaat, bestrijk met de dressing en bestrooi met peper en zout naar smaak. Gril de groenten 6 tot 8 min. Zet de oven hierna op 190 °C. Verhit 2 el olie in een pan en fruit de uien hierin 5 min. Voeg de tomatenblokjes toe en laat 10 min. op laag vuur sudderen. Breng op smaak met peper en zout. Bak in een koekenpan de spinazie 5 min. in de rest van de olie. Laat uitlekken. Bedek de schaal met een laagje tomatensaus en daarna met een laag lasagnebladen. Leg hierop wat spinazie, courgette, aubergine, mozzarella en kaas. Herhaal tot de ingrediënten op zijn. Eindig met tomatensaus en bestrooi met pecorino. Bak de lasagne 30 min. in de oven.

 

Bron recept: AH.nl

 

Even adem inhouden

Mediterrane pastaschotel met chaumes

Een van de lekkerste kaasjes is wat mij betreft chaumes, een Franse kaas uit de Dordogne met een rode korst en een milde, maar toch uitgesproken smaak. Als je een stukje koopt is het het best om het in één keer op te maken, want in de koelkast gaat hij een pittige geur verspreiden, die je in het gezicht slaat als je de deur opendoet. Wat mij betreft niet zo’n probleem - al houd ik ’s morgens vroeg liever ook even mijn adem in als ik de appelstroop pak - maar de kinderen steken hun afgrijzen niet bepaald onder stoelen of banken. Maar toevallig zijn die deze week niet hier en dus leek me dat een prima moment om eens een ovenschotel uit te proberen waarin deze kaas de hoofdrol speelt. Het recept had ik al lang geleden uit het Jumbo-blaadje geknipt. Behalve de kaas gaat er ook venkel in, die een fris tegenwicht biedt aan de romige kaas. De zwarte olijven zorgen weer voor een hartig accent. Het gerecht is ook nog eens supersnel voor te bereiden. Én het is dus ook een goede manier om overgebleven chaumes na een feestje of borrel in één keer te verwerken. Alleen maar voordelen dus. Jammer dat de kinderen het (nog) niet lusten, maar ja, je kunt niet alles hebben.

Voor 2 personen:

180 g penne of andere buisvormige pasta
1 venkelknol
150 g chaumes
1 beker demi-crème fraîche (125 ml)
100 g zwarte olijven, gehalveerd
zout en peper

Verwarm de oven voor tot 200 graden. Kook de pasta in ruim water met zout volgens de aanwijzingen op de verpakking beetgaar. Snijd de harde onderkant van de venkel en pluk het groen van de bovenkant. Halveer de venkel en verwijder de buitenste schubbladen. Snijd de venkel in de lengte in dunne partjes en kook deze de laatste 5 minuten mee met de pasta.
Snijd de kaas in grote blokken. De rode korst kun je gewoon laten zitten. Schep in een grote ovenschaal de kaas, de afgegoten pasta en venkel, de crème fraîche, de olijven en het venkelgroen door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe.
Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak circa 20 minuten. Serveer met een salade, bijvoorbeeld met rucola.

Het stralende middelpunt

Fishpie

Waar zouden we zijn zonder de magnetron? Ons gezin in elk geval helemaal nergens. Omdat ik bijna altijd ’s avonds werk, kook ik meestal 's ochtends al, zowel  voor mezelf als voor de rest. J. komt vaak pas tegen zevenen thuis en op dat tijdstip zijn de kinderen vaak allang weer naar de sportclub of de muziekvereniging. Ik zou de kinderen opdracht kunnen geven om het eten zelf op te zetten, maar eerlijk gezegd heb ik liever dat ze aan hun huiswerk gaan in de korte tijd tussen het thuiskomen en de clubactiviteiten. En als ik nóg eerlijker ben: ik wil het gewoon lekker zelf doen. Dan besteed ik liever klusjes als de was ophangen, de vaatwasser uitruimen of ritjes naar de supermarkt uit, middels briefjes met do’s en don’ts die ik op tafel achterlaat. Dus ik zet mijn Tupperware-bakje op het werk in de magnetron en thuis scheppen J. en de kinderen hun borden vol en doen hetzelfde, ofwel tegelijkertijd of op een tijdstip naar believen.

Tot zover iedereen blij. Jammer alleen dat ik links en rechts geluiden om me heen hoor dat eten uit de magnetron niet gezond zou zijn. De één beweert dat de microgolven in het apparaat schadelijk zijn, anderen beweren dat tijdens het verhittingsproces alle voedingswaarde verloren gaat.

Zou dat waar zijn? Wie gaat googelen op ‘magnetron gevaarlijk’ zij gewaarschuwd, die komt uit op allerlei fora met angstige alternatievelingen die kruistochten voeren tegen UMTS-masten en mobiele telefoons. Daar heb ik dus helemaal geen zin in. Wat zegt het Voedingscentrum, een degelijke instantie, gesubsidieerd door onze overheid, ervan? Helemaal niks aan de hand: eerder bereid en ook ingevroren voedsel kan prima worden opgewarmd  in de magnetron, zonder dat het erop achteruitgaat. En zelfbereid eten opwarmen is sowieso veel beter dan grijpen naar een kant-en-klaarmaaltijd, die vaak veel zout en vet, conserveringsmiddelen en in verhouding weinig groenten bevat.

Eenpansgerechten als nasi, bami en spaghetti zijn prima op te warmen. Maar je wilt ook wel eens wat anders. Een ovenschotel met vis en groente bijvoorbeeld. En als iedereen onverhoopt toch tegelijkertijd eet, kun je de schotel ook voorbereiden en hem een klein halfuurtje van tevoren in de oven (laten) zetten.

 

600 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken
zout en versgemalen peper
50 g boter
ong 2 dl melk
nootmuskaat
1 ui, gesnipperd
2 winterwortels, geschild en in blokjes
6 stengels bleekselderij, in kleine boogjes
1 theelepel gedroogde dragon
250 gr. crème fraîche
1 eetlepel mosterd
1 el platte peterselie
600 g witvis, bijvoorbeeld koolvis (bijv uit de diepvries)
evt. een half losgeklopt ei

 

Kook de aardappelen in ruim water met zout gaar en giet ze af. Stamp ze fijn met de helft van de boter en de melk en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat. Verwarm de rest van de boter en fruit hierin de ui in circa 5 minuten lichtbruin en zacht. Voeg de wortel- en bleekselderijblokjes toe en bak nog 2 minuten verder. Voeg de dragon, crème fraîche en mosterd toe en breng de saus aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken en breng verder op smaak met zout en peper. Roer de peterselie erdoor. Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de vis in een ingevette ovenschaal, bestrooi met peper en zout en giet het saus-groentemengsel erover. Dek af met de aardappelpuree. Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei en als je het helemaal een landelijk, ambachtelijk tintje wil geven, trek er dan nog met een vork strepen in. Bak de schotel in circa 20 minuten goudbruin en gaar.

Bron recept: Boodschappen, het magazine van supermarkt Hoogvliet

Kookbladeren

Penne met twee kazen

Kookbladen, daar kan ik nou echt nooit genoeg van krijgen. Ze zijn me allemaal even lief: van de dikke dure glossy’s tot de gratis maandelijke blaadjes uit de supermarkt. Op mijn werk hebben we een uitgebreid rouleersysteem: ik deel het Hoogvliet-blaadje rond en van mijn collega’s krijg ik de Allerhande en de Hallo Jumbo, ook niet te versmaden. De laatste hebben als Bonus vaak nog een rubriek met nuttige tips van lezers, meestal in de trant van ‘ik wilde een keer nasi/hutspot/appeltaart maken, maar ik had geen witte rijst/nootmuskaat/rozijnen in huis. Toen probeerde ik het eens met notenrijst/kerrie/abrikozen en dat wás me toch lekker!’ Ik verdenk de redacties ervan dat ze al die brieven laten schrijven door één vlijtige collega, want elk stukje heeft dezelfde opgewekte en hartelijke toon. Eet smakelijk! staat er steevast onder. Stuk voor stuk hebben die bladen, net als de Libelle en de Margriet, een geruststellend ritme van terugkerende thema’s, zoals de stamppotten en lekker&licht in de januari-editie, de barbecuerecepten in juni, wild en paddenstoelen in oktober en de exorbitant dikke kerstspecial in december. Buiten kunnen oorlogen dreigen, kan de beurs instorten of kan een asteroïde naar de aarde suizen, binnen scharen lachende vriendenclubs zich om ludiek gedekte tafels voor het terug-van-vakantiemenu. De crisisgeur stijgt hooguit op uit de extra grote rubriek budgetkoken: Lekker eten hoeft niet duur te zijn! Kortom: ik kan niet wachten tot de paasedities weer in de winkel liggen.

Als de stapels te hoog worden, knip ik alle recepten die ik wil bewaren uit om ze in mijn receptenmap te stoppen. Daarbij moet ik selectief te werk gaan, anders puilt die ordner ook weer binnen de kortste keren uit. Dus: heb ik het al niet in een van mijn vele kookboeken staan én ben ik écht van plan het te gaan maken? Recepten die astronomische hoeveelheden calorieën bevatten, ben ik geneigd terzijde te schuiven, puur uit lijfsbehoud. Maar soms werkt een beetje aanpassen ook. De ‘pasta met twee kazen’ die ik graag maak, was oorspronkelijk een pasta met drie kazen, uit een kerstaflevering van Delicious. De mozzarella heb ik laten vervallen, de slagroom heb ik vervangen door kookroom. De feta en de parmezaanse kaas mochten blijven. Serveer met een frisse salade, met bijvoorbeeld rucola en kerstomaatjes, of wat er bij de supermarkt in de aanbieding is. Lekker eten hoeft niet duur te zijn… Eet smakelijk!

Voor 4 personen:

400 gram penne

200 gram feta

4 á 5 takjes tijm

150 gram hamreepjes

125 ml kookroom

3 à 4 zongedroogde tomaten, uit pot (op olie), in reepjes gesneden

Parmezaanse kaas, vers geraspt

 

Kook de penne volgens de gebruiksaanwijzing, giet af en spoel af met koud water. Verwarm de oven voor op 200 graden. Ris de blaadjes van de takjes tijm en doe ze in een grote kom, samen met de in blokjes gesneden of verkruimelde feta, de hamreepjes, de kookroom en de zongedroogde tomaat. Doe er peper en zout naar smaak bij. Meng vervolgens de penne door het kaasmengsel en stort het geheel in een ingevette ovenschotel. Strooi er parmezaanse kaas overheen, zo veel als je zelf lekker vindt. Zet nog een minuutje of 15 à 20 in de oven, tot de kaas lichtjes begint te kleuren.