Mediterrane groentestoof
Dit groentegerecht vond ik in een Allerhande, waar het een bijgerecht vormde bij een groenteburger. Sterker: het recept was duidelijk in het blad opgenomen ter promotie van
deze burger, die blijkbaar nieuw was in het assortiment. Mijn aandacht trok het echter omdat het me prima leek passen bij een lamsbiefstukje, niet van Neerlands grootste kruidenier, maar van de Duitse grootgrutter met de kleine prijzen. De Aldi heeft prima
lamsbiefstukjes in de vriezer, een reden waarom ik af en toe speciaal naar deze supermarkt ga. Ga ik gelijk even neuzen in die bakken met schroevendraaiersets, tuingereedschap, fleecetruien en anti-aanbakpannen. Dit speurwerk heeft me al eens prima hardloophandschoentjes
opleverd, waarmee ik nog steeds elke winter de kou trotseer.
Deze keer lag er geen sportkleding in de graaibakken, wel een concertgitaar voor nog geen 50 euro! Aangezien bij ons thuis, waar weliswaar veel muziek gemaakt wordt, geen Santana in de
dop rondloopt, liet ik hem liggen. Thuis nog even googelend ontdekte ik dat er een prima geluid in het instrument zit, want een gitaarvirtuoos gaf er een gloedvolle bluessolo op weg op een Youtube-filmpje, voor de lezers van een gitaristenforum. ,,Je moet
er geld voor vragen van de Aldi,'' raadde een collega-muzikant hem aan.
Dat de lamsbiefstukjes van een goede kwaliteit zijn, wist ik al. De groentestoof bleek er prima bij te passen, zeker met couscous en een simpel sausje van yoghurt en knoflook erbij.
Als je toevallig nog wat verse kruiden in de tuin of in de vensterbank hebt staan (munt, peterselie, bieslook), kun je hier het sausje en/of de couscous nog fijn mee opleuken. Al met al heb je in een mum van tijd een maaltijd op tafel staan met een exotisch
tintje. En voor wie bezwaren heeft tegen lamsvlees of de Aldi of allebei: het kán natuurlijk ook met een groenteburger hè.
ong. 3 el olijfolie
1 aubergine, in blokjes
1 courgette, in blokjes
1 blik tomatenblokjes (400
gr)
1 tl kaneelpoeder
300 g couscous
groentebouillonblokje
paar eetlepels yoghurt
teentje knoflook
zout, peper
paar takjes verse kruiden, zoals munt en peterselie, fijngehakt
1 pak lamsbiefstukjes (Aldi), mild
gekruid, ontdooid.
Verhit in een braadpan 2 eetlepels olie en bak de aubergine met de courgette 5 minuten tot de stukjes bruin beginnen te kleuren. Voeg de tomatenblokjes, kaneel, zout en (versgemalen) peper naar smaak toe en breng het aan de
kook. Draai het vuur vervolgens laag en stoof de groenten met het deksel op de pan 15 minuten.
Bereid intussen de couscous volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Ik los meestal een groentebouillonblokje op in het water, voor extra smaak.
Maak een sausje van een paar eetlepels yoghurt, een uitgeperst teentje knoflook, een scheutje olijfolie, peper, zout en verse kruiden.
Laat een pan gloeiend heet worden en bak hierin de lamsbiefstukjes kort. Laat heel even rusten (onder aluminiumfolie
bijvoorbeeld) alvorens ze te serveren.
Bron recept: Allerhande