MEXICAANSE PANNENKOEKJES MET GUACAMOLE

Horror night


Het is voorjaarsvakantie en we hebben een ‘full house’: J.’s zoon en dochter zijn er deze keer voor een extra lang weekend, mijn kinderen zijn ook thuis en mijn dochter heeft een ‘horrormarathon’ gepland met een vriendin. Ik heb toegestemd onder voorwaarde dat het na twaalven stil is, want wij moeten gewoon weer werken morgen, wij hebben niet om de haverklap vakantie, zoals jullie, prenten we ze nog maar eens in. Wat gaan jullie kijken, Scary Movie? vraag ik, want die hele serie flauw-komische horrorfilms vol verwijzingen naar  Hollywoodklassiekers heeft ze vorig jaar op de vrijmarkt voor een habbekrats op de kop getikt.  Nou, daar moet ze toch wel even keihard om lachen, natuurlijk niet, die zijn toch niet eng! Nee, echte horror, zoals Final Destination of The Grudge, kijk mam…Ze laat een dvd zien waarvanaf één 

oog, van een vrouw met sluik vettig haar, me aanstaart. ,,En dan maakt ze dit geluid, als ze ineens vlak achter je staat,’’ zegt mijndochter, terwijl ze treffend een krakende kastdeur imiteert. Wat ben ik eigenlijk voor een moeder dat ik die 13-jarige meisjes naar zulke enge films laat kijken? J.’s 12-jarige zoon stelt me gerust, want hij heeft ze ook allang gezien, roept hij gapend vanachter de iPad. Dus ik ben niet de enige en het is sowieso toch al te laat om in te grijpen. Non-argumenten, maar hé, als ouder van pubers moet je je toch ergens aan vastklampen. Schadelijk of niet, in elk geval  moeten de dames om deze films tussen het gillen door ook behoorlijk veel lachen, hoor ik. Ze komen een paar keer naar beneden om cassis bij te halen, chips hadden ze zelf ’s middags al ruimschoots ingeslagen. Ik bezweer ze dat het na middernacht toch echt afgelopen moet zijn en inderdaad is het, na nog 

 

één waarschuwing (een moeder in slaap-T-shirt, als dat geen horror is!) toch zo goed als stil. De laptop zoemt echter door, want tot 4 uur hebben ze nog films liggen kijken, giechelen de meiden de volgende dag aan hun ontbijt, dat voor mij alweer de lunch is. Echt honger hebben ze niet, want ze hadden tenslotte nog chips boven. Over eten gesproken, wat zet je nu eens op tafel voor vijf pubers, hongerig van het hangen? Mexicaanse pannenkoekjes, naar believen te vullen met gehakt en allerlei soorten groenten, waarvan iedereen er ten minste wel één blieft. Én guacamole, waar ze allemaal hun neus voor ophalen, maar dat komt goed uit, want die vinden J. en ik zelf erg lekker. Deze versie is van collega Martijn, die me vertelde dat het geheim zit in ruimschoots gebruik van knoflook. Dus mocht ik nog een vampier tegenkomen boven aan de trap, of die enge vrouw met dat vette haar, dan blijft die vast wel op veilige afstand.



Ingrediënten

 


Voor 5 pubers en 2 volwassenen.

Voor de pannenkoekjes:


  • 750 gram gehakt of kipfilet (of doe van allebei de helft)

  • 1 kleine ui, gesnipperd

  • 1 teentje knoflook, gehakt

  • 2 pakjes fajita-mix (bijv. Tex-Mex)

  • 3 pakken tortilla’s

  • 1 blik kidneybonen

  • 1 klein potje maïs

  • 2 paprika’s, in reepjes

  • 1 rode ui, in ringen

  • Halve krop ijsbergsla, in reepjes

  • Geraspte kaas

  • Eventueel: crème fraîche 

Voor de guacamole: 


  • 2 avocado's

  • 1 à 2 rode pepertjes (rawit)

  • (minimaal ) 4 teentjes knoflook of 1 een bol chinese knoflook 

  • 1 gesnipperd uitje of sjalotje

  • half bekertje zure room (bekertje van 125 ml)

  • sap van 1 limoen

  • 1 tomaat in blokjes

  • verse koriander, fijngehakt

  • peper en zout naar smaak

  • cayennepeper

Bereiding

Stap 1


Maak eerst de guacamole. Snijd de avocado door, haal de pit eruit en schep het vruchtvlees in een kom.


Stap 2


Voeg de zure room, peper, zout, knoflook en het limoensap of citroensap toe en prak fijn met een vork, of zet de staafmixer erin. Niet te lang, een beetje grof mag het wel blijven.


Stap 3


Roer nu met de hand de sjalot/ui,  tomaat en koriander kun je er doorheen.Tip: als je de guacamole later pas opdient, leg dan de pit erin, dan blijft het gerecht op kleur en smaak. Bestrooi voor het serveren met wat cayennepeper.

Stap 4


Fruit dan de ui en gehakte knoflook in wat olijfolie, bak het gehakt rul of bak de blokjes kip goudbruin en gaar en voeg de fajitamix toe. Doe er een scheutje water bij: zo brandt de kruidenmix niet aan en krijg je bovendien een lekker sausje bij het vlees.


Stap 5


Warm de kidneybonen op in een pannetje, giet af en zet op tafel, samen met de pan gehakt of kip en schaaltjes met de paprika, rode ui, sla, uitgelekte maïs en geraspte kaas, crème fraîche en de guacamole. Warm de tortilla’s op in de magnetron. Iedereen vult aan tafel zijn eigen pannenkoekjes naar believen.