LASAGNE MET POMPOEN, SALIE EN RICOTTA

Groene winter


Jammer dat het maar geen winter wilde worden. Ik heb zelden zo weinig stamppot gegeten als het afgelopen seizoen en ook erwtensoep maken is er niet van gekomen. Het gevolg van het zachte weer is wel dat ik al de hele winter kruiden uit de tuin kan knippen. De oregano, die in de zomer naar alle

 kanten oprukt, houdt zich nu even koest. Maar de rozemarijn en de tijm staan er nog prima bij en ook de munt overleeft tot nu toe. Zelfs de bieslook houdt nog dapper vol. De groene sprietjes staan dan ook lekker beschut onder een afdak van de plant die met kop en schouders boven de rest uit steekt: de salie. Alsof het al lang lente is, zijn in de toppen van de nog immer uitbundig groeiende struik vol

geurend blad alweer nieuwe lichtgroene uitlopers verschenen.
Tijd dus om iets metdie verse, fluwelige blaadjes te maken. Lasagne met pompoen en ricotta werd hetdeze keer. Een lekkere ovenschotel, die door de pompoen toch nog een beetje eenwinters tintje heeft. De pompoen combineert prima met volkorenlasagne, maargewone lasagne kan natuurlijk ook.


Ingrediënten

 

     

  • Een pompoen van ongeveer een kilo

  • handje salieblaadjes

  • 250 gr ricotta

  • 125 gr crème fraîche

  • 300 gr. spinazie

  • 2 teentjes knoflook

  • tl chilivlokken

  • olijfolie

  • rasp van een citroen

  • peper en zout

  • 100 gr Parmezaanse kaas, geraspt

  • 250 gr (volkoren)lasagnebladen

  • olijfolie

  • peper, zout

    Bereiding

    Stap 1


    Pof de pompoen in de oven: snijd hem doormidden, leg de helften op bakpapier op een bakplaat en laat ongeveer 50 minuten garen op 180 graden. Controleer of hij gaar is door erin te prikken met een vork. Neem de pompoenhelften uit de oven, laat even afkoelen.


    Stap 2


    Roerbak intussen de spinazie: laat eerst de fijngehakte knoflook fruiten in wat olijfolie, voeg steeds een handje spinazie toe en laat slinken, tot alle spinazie geslonken is. Voeg de chilivlokken toe en wat peper en zout.


    Stap 3


    Meng dan de ricotta met de crème fraîche, peper en zout en de geraspte citroenschil.

    Stap 4


    Schep de draden en pitten uit de pompoenhelften. Schep vervolgens het vruchtvlees in een kom en stamp met een pureestamper tot een grove puree. Snijd het grootste deel van de salie fijn (houd een paar mooie apart) en roer de gehakte blaadjes door de puree.


    Stap 5


    Vet een ovenschaal in met wat olijfolie. Verdeel nu eerst wat van het ricottamengsel over de bodem, verdeel er daarna lasagnevellen, pompoenpuree, spinazie en wat parmezaanse kaas overheen. Herhaal tot alle ingrediënten op zijn, eindig met een laagje ricotta, bestrooid met Parmezaanse kaas. Verdeel daarna nog wat mooie salieblaadjes over de bovenkant.


    Stap 6


    Zet de lasagne in de oven en laat in ongeveer 40 minuten gaar worden. Als je gewone lasagnebladen gebruikt (dus niet volkoren) kun je waarschijnlijk volstaan met 30 minuten.