INDIASE KIPCURRY MET POMPOEN EN BROCCOLI

Mannen onder elkaar


Onderstaand recept kreeg J. gemaild door zijn collega Remco La Rivière, die zeer goed de weg weet in de keuken en zelfs als kok heeft gewerkt. Het was een bericht van man tot man, dat was wel duidelijk. Zo geeft de schrijver op het moment dat de curry staat te pruttelen de aanwijzing ‘Drink ondertussen een biertje, je moet ook aan jezelf denken.’

Jongens zijn het, maar aardige jongens. Want iets verderop volgt: ‘laat 20 minuten pruttelen en ruim ondertussen alle zooi op, daarmee scoor je extra punten bij vrouwlief.’

En zo is het! De toevoeging onder aan het bericht dat J. hem altijd kon bellen als er iets niet duidelijk was, had hij natuurlijk wel weg kunnen laten.

Dat doen mannen niet, net zoals de weg vragen. Het bleek gelukkig ook niet nodig. Hoewel: was het nou de bedoeling om de groenten in de saus

mee te laten garen of juist niet? Vandaar het tweesporenbeleid in het recept. Groenten in de saus of niet, je mag zelf kiezen. Wij hielden de groenten apart (zie foto), maar waarschijnlijk is het resultaat in beide gevallen erg lekker. We hielden wel aardig wat currypasta over, je kunt dus overwegen om de helft van de hoeveelheid te maken. De rest invriezen kan ook natuurlijk, zoals J. heeft gedaan. In diepvriesbakjes mét datumstickertje. Daar scoort hij zeker punten mee bij vrouwlief.


Ingrediënten

 

     

       Voor de currypasta:

  • 25 gr currypoeder (wij gebruikten madras-kerriepoeder van de toko)

  • 25 gr gemalen korianderzaad

  • 25 gr gemalen komijnzaad

  • 25 gr gemalen kurkuma

  • 1,5 grote ui

  • 5 teentjes knoflook

  • stronkje gember (in volume net iets minder dan de ui)

  • 2,5 rode peper

    Overige ingrediënten:

  • kwart flespompoen

  • 1 bataat (zoete aardappel),

  • middelgroot

  • 1 stronk broccoli

  • 1 paprika

  • 1 limoen

  • 1 stengel citroengras

  • 1 bosje verse koriander, fijngehakt

  • 600 g kip

  • gembersiroop

  • geraspte kokos

  • 1 blikje kokosmelk

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 200 gr basmati-rijst

  • kip- of groentebouillonblokjes

  • zout

  • olijfolie

Bereiding

Stap 1


Currypasta maken en kip marineren

Hak knoflook, ui, rode peper en gember (de laatste ongeschild) fijn in de keukenmachine. Zorg dat het echt fijn wordt, dit is de basis van de currypasta. Laat de machine draaien en voeg alle curry-, komijn-, korianderpoeder en kurkuma toe. Als laatste een klein scheutje olijfolie. Je moet nu een smeerbare pasta hebben die qua structuur op pindakaas, zonder nootjes, lijkt.

Haal met een zesteur de schil van de limoen af en houd die apart. Snijd de limoen in achten.
Snijd de kip in niet te kleine stukken van gelijke grootte en meng de currypasta, limoenpartjes, zout en wat olijfolie erdoorheen. Zet dit minstens 6 uur koud weg.


Stap 2


Groenten blancheren

Breng water met kippen- of groentebouillonblokjes aan de kook, zorg dat het een stevige bouillon wordt. Snijd ondertussen de flespompoen ongeschild in blokjes en voeg ze aan de kokende bouillon toe. Snijd ook de bataat in blokjes en voeg ze 3 minuten na de pompoen aan de bouillon toe.
Hier kun je 2 dingen doen: de groenten gaar laten koken, in ongeveer 10 tot 15 minuten, of ze na 5 minuten uit de bouillon halen met een schuimspaan en de groenten in de curry laten garen. Wij kozen ervoor de groente apart te serveren, dus deden het eerste.
In beide gevallen: gooi de bouillon niet weg, maar blancheer (of gaar) nu de broccoli erin. Schep ook die er met een schuimspaan uit, want de bouillon wordt vervolgens nog gebruikt om de rijst in te koken.

Stap 3


Curry maken

Snijd de paprika in blokjes en roerbak die in ruim olie. Vis intussen de blokjes limoen uit het kip-currypastamengsel.
Bak de kip met de paprika op hoog vuur, voeg zo nodig nog wat olie toe. Wanneer de kip bijna gaar is, voeg je een flinke scheut gembersiroop toe. Bak nog 2 minuten op hoog vuur door. Kneus intussen de onderkant van de stengel citroengras.
Voeg kokosmelk, limoenschil, geraspte kokos en citroengras toe en draai het vuur laag. Laat 5 minuten pruttelen.
Voeg tomatenpuree toe, laat 20 minuten pruttelen. (Als je de groenten aan de curry wilt toevoegen, kun je die de laatste 5 à 10 minuten mee laten garen).



Stap 4

Rijst koken en serveren

Vul het water waarin je de groente geblancheerd/gekookt hebt, eventueel aan en breng het aan de kook voor de rijst. Hak ondertussen de koriander fijn. Kook de basmati-rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep rijst en curry (en groenten) op en strooi de gehakte koriander eroverheen.