APPEL-PEREN-NOTENTAARTJES

Herfst in
de bol


Vroeger, op de kleuterschool, moest je als de bladeren begonnen te vallen een herfststukje maken, met mos, neppaddenstoelen met witte stippen en denneappels. De taartjes in dit recept zijn eigenlijk de culinaire tegenhanger van zo’n compositie, met allerlei herfst-ingrediënten: appels, 

 peren en noten. Ik heb voor de glanslaag zelfs druivengelei gebruikt.

Je kunt wel zeggen dat ik de herfst in de bol heb dus.

Ik ben dol op taart met noten, maar het zijn natuurlijk enorme calorieënbommen. Dat bracht me op het idee om mini-exemplaren te maken, met behulp van een heel handig bakblik dat ik volgens mij eens in de kringloopwinkel heb gekocht. Het is een soort muffinbakplaat met 

twaalf ronde holtes, die echter veel ondieper zijn, minder dan eencentimeter. Beschik je nu niet over zo’n plaat, neem dan gewoon je muffinvorm (wel goed invetten, dan kun je ze er als ze eenmaal zijn afgekoeld, zo uitwippen. Of gebruik eenpersoonsvormpjes, van blik of van aardewerk, maar net wat je in huis hebt. Dan worden de taartjes misschien iets groter of iets hoger, maar daar zal niemand over klagen.


Ingrediënten


        Voor ongeveer 12 taartjes:

       

         Voor het deeg:

  • 150 g bloem

  • 100 g koude boter

  • 0,5 ei

  • 0,25 tl zout

  • 50 gram suiker


    Voor de vulling:

  • 2 peren

  • 2 appels

  • 2 eetlepels suiker

  • 0,5tl kaneelpoeder

  • 0,5 tl maïzena

  • beetje paneermeel

.

     Voor de notenlaag:

  • 150g gemengde noten

  • 1 blaadje gelatine

  • 80 ml water

  • 80 g abrikozenjam (of druivengelei)

.

Bereiding

Stap 1


Maak het deeg: maak een kuiltje in de bloem en meng daarin de boter, ei, zout en de suiker met elkaar. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. Druk het deeg plat, verpak in plasticfolie en laat circa 30 minuten in de koelkast rusten.


Stap 2


Vet de vormpjes in. Rol het deeg uit en steek, bijvoorbeeld met een glas of bakring, rondjes uit die iets groter zijn dan de holtes in je bakblik of je eenpersoonsvormpjes. Rol de rest van het deeg opnieuw uit en steek weer rondjes uit, tot het deeg op is. Leg die in de vormpjes, prik ze in met een vork en bestrooi met een beetje paneermeel.


Stap 3


Verwarm de oven voor op 170 graden. Maak dan de vulling: Schil en snijd de peren en appels in kleine blokjes. Meng met de suiker, kaneelpoeder en de maïzena. Verdeel de vulling over de taartbodempjes en druk een beetje aan. Bak de taartjes in circa 45 minuten goudbruin en gaar.

Stap 4


Rooster de noten op een met bakpapier beklede bakplaat circa 10 minuten in de oven, ook op 170 graden. Let op dat ze niet te donker worden. (Tip: Als ze lekker gaan ruiken, haal je ze eruit).

Stap 5


Glanslaag: week de gelatine in ruim koud water. Breng het water en de abrikozenjam aan de kook en roer goed door. Haal de pan van het vuur en los het geweekte blaadje gelatine erin op en roer opnieuw goed door. Laat dit mengsel wat afkoelen, zodat het iets dikker wordt. Verdeel de noten over de taartjes en bestrijk de noten met het jammengsel.