GEVULDE POMPOEN MET ORZO, FETA EN WALNOTEN 

Eén is geen


Aangezien J. grote plannen had voor vis (zie recept zalm in zoutkorst) en vlees (kiprollade) voor ons kerstdiner, besloot ik daar een vegetarisch hoofdgerecht aan toe te voegen. Dat werd deze gevulde flespompoen.
Of eigenlijk: twee gevulde flespompoenen, want zoals altijd bij het inkopen voor een etentje met veel mensen, denken we al snel: één is 

geen. Met het gevolg dat ik in de maand januari al diverse keren een bakje met schijven gevulde pompoen uit de vriezer heb meegenomen naar mijn werk, als avondeten. Maar dat is zeker geen straf, want het is erg lekker! Ik ben uitgegaan van een recept van de site Eatertainment. Dat leverde veel te veel vulling op, zodat ik de hoeveelheid hier heb gehalveerd. Houd je nu toch nog vulling over (de ene pompoen is de andere niet), dan 

kun je daar ook nog een paprikaatje mee vullen, zoals ik ook heb gedaan. Dat leverde meteen een makkelijke maaltijd op voor de avond vóór kerstavond. Zeer welkom na een hele dag snijden, hakken, bakken, koken en blenden, uiteraard. Die paprika (of paprika's natuurlijk, één is geen!) hoeven overigens veel minder lang in de oven dan de pompoen: een halfuurtje ongeveer.


Ingrediënten

 

     

  • 1 flespompoen van ongeveer een kilo
  • 2 teentjes knoflook

  • 1 ui
  • paar takjes tijm
  • 25 g zongedroogde tomaten
  • 150 g spinazie
  • 50 g walnoten
  • 50 g feta
  • 4 el olijfolie
  • 50 g orzo
  • 200 ml groentebouillon
  • peper en zout
  • Verder nodig: aluminiumfolie, bakpapier en bindtouw (bij grote supermarkt of kookwinkel te krijgen)

Bereiding

Stap 1

Halveer de flespompoen in de lengte. Schep de zaden eruit met een lepel en hol de pompoen uit tot je een centimeter vruchtvlees overhoudt. Snijd het vruchtvlees dat je eruit haalt in kleine stukjes. 


Stap 2


Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Ris de blaadjes van de takjes tijm. Hak de zongedroogde tomaten in stukjes en snijd de spinazie in reepjes. Hak de walnoten grof en verkruimel de feta.


Stap 3


Verwarm de oven voor tot 180 graden. Verhit de helft van de olijfolie in een hapjespan en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg de orzo, pompoenblokjes en groentebouillon toe en kook op laag vuur droog, tot de orzo beetgaar is. Roer de tijm, zongedroogde tomaten en spinazie door de orzo en bak tot de spinazie is geslonken.

Stap 4


Haal de pan van het vuur. Roer de feta door het mengsel. Breng op smaak met peper en zout. Schep het mengsel in de pompoenhelften en duw aan. Leg de helften op elkaar en bind op met keukentouw. Tip: maak met een mes een kerfje op de plekken waar je het touw eromheen doet, dan blijft het beter zitten. Bestrijk de pompoen daarna pas met olie (anders is die te glibberig) en bestrooi hem met peper en zout.


Stap 5


Verpak de pompoen in aluminiumfolie en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de pompoen 2 uur in de oven. Haal hem uit de oven en laat 15 minuten rusten. Snijd in plakken.