FISHPIE

Het stralende middelpunt


Waar zouden we zijn zonder de magnetron? Ons gezin in elk geval helemaal nergens. Omdat ik bijna altijd ’s avonds werk, kook ik meestal 's ochtends al, zowel voor mezelf als voor de rest. J. komt vaak pas tegen zevenen thuis en op dat tijdstip zijn de kinderen vaak allang weer naar de sportclub of de muziekvereniging. Dus ik zet mijn Tupperware-bakje op het werk in de magnetron en thuis scheppen J. en de kinderen hun borden vol en doen hetzelfde. Tot zover iedereen blij. Jammer alleen

 dat ik links en rechts geluiden om me heen hoor dat eten uit de magnetron niet gezond zou zijn. De één beweert dat de microgolven in het apparaat schadelijk zijn, anderen beweren dat tijdens het verhittingsproces alle voedingswaarde verloren gaat.

Zou dat waar zijn? Wie gaat googelen op ‘magnetron gevaarlijk’ zij gewaarschuwd, die komt uit op allerlei fora met angstige alternatievelingen die kruistochten voeren tegen UMTS-masten en mobiele telefoons. Daar heb ik dus helemaal geen zin in. Wat zegt het Voedingscentrum, een degelijke instantie, gesubsidieerd door onze overheid, ervan? Helemaal niks aan de hand:

 eerder bereid en ook ingevroren voedsel kan prima worden opgewarmd in de magnetron, zonder dat het erop achteruitgaat. En zelfbereid eten opwarmen is sowieso veel beter dan grijpen naar een kant-en-klaarmaaltijd, die vaak veel zout en vet, conserveringsmiddelen en in verhouding weinig groenten bevat.

Eenpansgerechten als nasi, bami en spaghetti zijn prima op te warmen. Maar je wilt ook weleens wat anders. Een ovenschotel met vis en groente bijvoorbeeld. En als iedereen onverhoopt toch tegelijkertijd eet, kun je de schotel ook voorbereiden en hem een klein halfuurtje van tevoren in de oven (laten) zetten.


Ingrediënten

 

     

  • 600 gr kruimige aardappelen, geschild en in stukken

  • zout en versgemalen peper

  • 50 g boter

  • ong 2 dl melk

  • nootmuskaat

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 winterwortels, geschild en in

  • blokjes

  • 6 stengels bleekselderij, in kleine boogjes

  • 1 theelepel gedroogde dragon

  • 250 gr. crème fraîche

  • 1 eetlepel mosterd

  • 1 el platte peterselie

  • 600 g witvis, bijvoorbeeld koolvis (bijv uit de diepvries)

  • evt. een half losgeklopt ei

Bereiding

Stap 1


Kook de aardappelen in ruim water met zout gaar en giet ze af. Stamp ze fijn met de helft van de boter en de melk en breng de puree op smaak met zout, peper en nootmuskaat.


Stap 2

Verwarm de rest van de boter en fruit hierin de ui in circa 5 minuten lichtbruin en zacht. Voeg de wortel- en bleekselderijblokjes toe en bak nog 2 minuten verder. Voeg de dragon, crème fraîche en mosterd toe en breng de saus aan de kook. Laat een paar minuten zachtjes koken en breng verder op smaak met zout en peper. Roer de peterselie erdoor.

Stap 3


Verwarm de oven voor op 180 graden. Leg de vis in een ingevette ovenschaal, bestrooi met peper en zout en giet het saus-groentemengsel erover. Dek af met de aardappelpuree. Bestrijk eventueel met wat losgeklopt ei en als je het helemaal een landelijk, ambachtelijk tintje wil geven, trek er dan nog met een vork strepen in. Bak de schotel in circa 20 minuten goudbruin en gaar.


Bron recept: Boodschappen, het magazine van supermarkt Hoogvliet