LINZENCURRY

Kan ook
mét kip


,,Eten jullie écht elke dag vlees thuis?’’ kreeg mijn dochter te horen in het studentenhuis waar ze nu woont. Ze leeft nu onder een dak met onder anderen een overtuigde vegetariër en een flexitariër. Haar zelfgemaakte

falafel, een recept dat in haar allereerste zelf gekochte kookboek staat, is er een hit.Tja, bij ons stond vroeger bijna altijd wel vlees of vis op tafel, maar ook hier zijn de tijden aan het veranderen. Bij ons komen nu ook veel gerechten met maar een klein beetje vlees erin op tafel. En ook regelmatig helemaal vegetarisch. Met de cadeaubon die ik met kerst van 

mijn werkgever kreeg, heb ik De dikke vegetariër van Mark Bittman aangeschaft, om nieuwe ideeën op te doen. Maar dit recept komt uit mijn oude receptenmap. Het is geheel vegetarisch te maken, maar je kunt er ook wat stukjes kip aan toevoegen. Zit je met vleeseters en vegetariërs aan tafel, dan kun je met een kleine ingreep twee varianten op tafel zetten.


Ingrediënten


  • 150 gram rode linzen

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • 3 cm verse gemberwortel

  • 1 theelepel chilivlokken

  • 2 eetlepels garam masala (kerriemengsel)

  • 2 eetlepels zonnebloemolie

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 400 ml kokosmelk

  • 3 tomaten, in blokjes

  • 1 grote zoete aardappel, in blokjes

  • halve bloemkool, in roosjes

  • verse koriander, fijngehakt


  • Eventueel: 200 tot 300 gram kipfilet, in blokjes

    Extra nodig: staafmixer met mengbeker of blender.


Bereiding

Stap 1


Pel de ui en snijd deze grof. Schil de gember en snijd deze grof. Pel de knoflook en hak deze grof. Doe de ui, knoflook, gember, chilivlokken, garam masala, de zonnebloemolie en tomatenpuree in de beker van de staafmixer of de blender en maal goed door, tot je een dikke currypasta hebt. Schraap zo nodig tussentijds het mengsel van de wand en maal opnieuw. Voeg, als het mengsel te droog is, nog wat olie toe.


Stap 2


Fruit de currypasta circa 3 minuten in een diepe pan. Voeg een scheutje water en de kokosmelk toe. Voeg de blokjes tomaat en zoete aardappel toe. Breng aan de kook en laat ongeveer 20 minuten zachtjes doorkoken.


Stap 3


Doe de linzen en de bloemkool erbij en laat nog 10 minuten zachtjes doorkoken. Roer af en toe, de linzen kunnen aan de bodem aankoeken. Voeg zo nodig een scheutje water toe. Eventueel kun je deze laatste 10 minuten ook nog blokjes kip toevoegen en mee laten garen. Proef of de linzen en de groenten gaar zijn. Voeg naar smaak nog wat zout toe.


Stap 4


Serveer de curry met rijst en bestrooi met koriander.