FLAN

Rijk in Frankrijk


Tijdens onze fietsvakantie langs de Loire kwamen we terecht in het dorpje Vallières-les-Grandes. Een piepklein plaatsje, zoals er zo veel zijn op het Franse platteland. Wij overnachtten er omdat het op fietsafstand ligt van kasteel Chenonceau, dat we de volgende dag wilden bezoeken. Wat we niet wisten, was dat nét op onze dag van aankomst het fête aux fromages de chèvre, ofwel het feest van de geitenkaas, aan de gang was. We fietsten langs een groot spandoek met die tekst het dorpje in. En inderdaad, iets verderop hoorden we feestgeluiden: het galmende geluid van een non-stop ouwehoerende ceremoniemeester met een microfoon en een bibberig blaasorkest. Hier en daar passeerden we kartonnen bordjes waarop met viltstift Parking Fête was geschreven. Nadat we ons in onze gîte hadden geïnstalleerd, was het dan ook niet moeilijk het feestterrein te vinden.

We wandelden een tafereel in waar wijlen Rijk de Gooyer met zijn 'Paturain, da's pas fijn' zich als een vis in het water had gevoeld: Franser dan Frans en dorpser dan dorps. In de stalletjes rond het feestterrein werd

natuurlijk geitenkaas verkocht, maar ook wijn, allerlei worstsoorten, honing en snuisterijen. Je kon er ook boogschieten en ballen gooien naar lege wijnflessen. De geitenkeuring was helaas al afgelopen: een kudde geiten binnen een rond hek werd net achter in een oude Renault Trafic gedreven voor de rit huiswaarts. Op het podium was Monsieur Spraakwaterval net bezig met de prijsuitreiking. In het midden van het feestterrein stond een enorme ronde bar, waar je voor 50 cent een plastic bekertje wijn kon halen. Dorpsbewoners, jong en oud, ontmoetten elkaar en bewonderden elkaars jongste spruiten, op de braderie gekochte spullen of nieuwste tatoeages. Langs de zijkant werd een dorpsgenoot die iets te diep in de fles had gekeken, van het terrein verwijderd door twee kleine, maar potige mannen uit een Louis de Funès-film. De omstanders knipoogden alleen even naar elkaar: een notoire drinkebroer, waarschijnlijk.
Tussen het podium en de bar stonden lange houten tafels, waar het hele dorp 's avonds kon aanschuiven voor de maaltijd. Alleen het hele dorp? Nee, twee boomlange, hongerige fietsers uit Nederland met een fotocamera, die konden er ook nog

best bij. ,,Het is gewoon een droom die uitkomt'', verzuchtte ik gelukzaligtegen J., terwijl we aansloten in de lange rij voor het buffet. Bij een kraampje hadden we een soort consumptiebon gekocht, voor 13,50 euro per persoon. Toen we eenmaal vooraan stonden bij de voedseluitdeling, konden we daar allereerst een (etiket-loze, zelf gevulde) fles wijn kopen voor 5 euro en een fles bronwater voor 1 euro. Vervolgens werd ons dienblad volgeladen met een aperitief (een soort pompelmoes-rosé), een stuk vlees of worst of een geitenkaas-omelet, een pastasalade, frites, jonge of oude geitenkaas naar keuze, stokbrood en een nagerecht. Bij dat toetje kon je kiezen tussen een vruchtenvlaaitje of een stuk flan, een traditioneel Frans dessert. Wij hadden tijdens het wachten natuurlijk al lang gezien wat we wilden hebben:  flan, sans doute. Dat forse stuk taart, dat bijna helemaal bestond uit een stevige vanillepudding (eigenlijk een soort tompouce zonder dakje met suiker) zou er wel ingaan na een lange warme fietsdag. En inderdaad, hij was heerlijk. Een bekroning van een perfecte maaltijd op een perfecte plek. De koning te rijk in Frankrijk.

Ingrediënten



  • 1 liter volle melk

  • 180 gram suiker

  • 2 zakjes vanillesuiker
    (evt.) vanille-aroma

  • 120 gram maizena

  • 2 eieren

  • 1 eigeel

  • 4 à 5 plakjes bladerdeeg

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bekleed een taartvorm (bijvoorbeeld een springvorm) met bladerdeeg. Om de deegrand niet te dik te maken kun je het best de blaadjes bladerdeeg even laten ontdooien, die samenvoegen tot een deegbal en deze op wat bloem iets dunner uitrollen. Dan heb je gelijk een mooie ronde lap. Leg deze in de ingevette vorm en prik er met een vork overal gaatjes in, zodat het deeg niet te veel rijst.


Stap 2


Meng in een kom de suiker eieren, het eigeel en de vanillesuiker. Doe er desgewenst nog wat vanille-essence bij. Los de maïzena op in een kopje melk en voeg dit mengsel ook toe.

Stap 3


Breng de rest van de melk in een pan aan de kook.
Zet dan het vuur helemaal laag en voeg het mengsel in de kom (suiker, eieren etc.) roerend aan de melk in de pan toe. Blijf roeren met een garde tot het mengsel dik word; zorg ervoor dat het niet aanbrandt en dat er geen klontjes ontstaan. Zet het vuur uit.


Stap 4
Giet het mengsel in de met bladerdeeg bedekte taartvorm.

Bak ongeveer 40 min in de oven, tot de bovenlaag lekker bruin is.
Laat afkoelen en bewaar in de koelkast.