PASTA MET POMPOEN, RUCOLA EN GEITENKAAS

Out of the box


Bij de kapper werd enthousiast gesproken over die nieuwe maaltijdboxen, die nu zo in opmars zijn: een doos met boodschappen voor een paar dagen, met recepten erbij. Boodschappen doen hoeft niet meer en het gepieker over ‘Wat eten we vandaag?’ is ook voorbij. Een van de dames was er net mee begonnen, de ander twijfelde nog over welk abonnement ze zou nemen. De motivatie was bij beiden verschillend: de eerste wilde vooral niet meer elke dag nadenken over wat ze nu weer eens moest maken; de tweede zag het als een stimulans meer nieuwe dingen te proberen.

Mij zou je geen plezier doen met een thuisbezorgservice, want ik ben - waarschijnlijk als enige in Nederland - gek op boodschappen doen. Niks heerlijkers dan op mijn gemak ronddrentelen langs de schappen en over de groenteafdeling, om uiteindelijk nog wat te mijmeren voor het rek met winkeldochters die (anti-verspilling!) voor de halve prijs weg mogen. En bovendien wil ik zelf bepalen wat ik ga maken, afhankelijk van mijn stemming, het seizoen en - heel praktisch - van wat er nu eindelijk eens op moet.
Gisteren had ik, op een mooie nazomerdag, mijn oog laten vallen op een recept uit de Allerhande, met pompoen en geitenkaas. Het toeval wilde dat ik alle benodigde Italiaanse 

kruiden in de tuin had staan en er lagen nog pepertjes in de diepvries.

(Dat is overigens een gouden anti-verspillingstip: bewaar overgebleven (stukjes) Spaanse peper of andere pepersoorten in een afgesloten bakje in de vriezer. Zodra je het nodig hebt, snijd je er de benodigde hoeveelheid af: en je zet het restant weer terug. Doe hetzelfde met geraspte kaas die je over hebt: in de koelkast beschimmelt zo’n restje al na een paar dagen, in de vriezer blijft het weken goed.) 

Ik had uiteindelijk zo veel over dat ik een paar maaltijden in de vriezer kon stoppen. Op een drukke dag hoef ik dan niet na te denken over wat we eten, geen boodschappen te doen en niet te koken. En dat zonder box!


Ingrediënten

 

     

  • 1 pompoen (bijv. hokkaido, zo'n ronde oranje)

  • 1 rode peper

  • 1 bakje verse Italiaanse kruiden of rozemarijn, salie, tijm en oregano uit je eigen tuin

  • 1 teen knoflook

  • 6 el olijfolie

  • 1 sinaasappel

  • klein zakje rucola 

  • 100 gram oude geitenkaas, geraspt

  • evt. pompoenpitten (of pijnboompitten, als je die nog hebt staan)

  • 300 gr. pasta, bijvoorbeeld penne

    Bereiding

    Stap 1


    Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen doormidden, verwijder met een lepel de zaden en draden en snijd een ronde pompoen in parten, een flespompoen in schijven (lange stuk) en parten. Nu kun je vrij makkelijk met een scherp mes de schil eraf halen. Snijd de schoongemaakte pompoen in blokjes van gelijke grootte.


    Stap 2


    Doe de naaldjes van de rozemarijn, de tijmblaadjes, de salie en de oregano in de beker van de staafmixer, samen met de knoflook. Snijd de rode peper in tweeën, haal de zaadjes eruit en snijd hem in grove stukken. Doe deze ook bij de kruiden. Voeg 4 el olijfolie toe en laat de staafmixer draaien tot alles is fijngehakt (hoef niet té fijn.). Voeg nog wat zout toe. Hussel dit mengsel goed door de pompoenblokjes. 


    Stap 3

    Stort de pompoenblokjes in een ingevette ovenschaal, zorg ervoor dat niet op elkaar liggen. Heb je meer, neem dan een extra schaal of een bakplaat.

    Stap 4


    Zet de schaal 15 tot 20 minuten in de oven. Check op tijd of de blokjes niet te zacht worden, ze moeten nog beet hebben.


    Stap 5


    Kook intussen de pasta en maak de dressing: rasp de schil van een sinaasappel en pers het sap. Roer dit door elkaar met de rest van de olijfolie.


    Stap 6


    Als de pompoen en pasta gaar zijn, meng je deze door elkaar, met een handje rucola erbij. Meng vervolgens de dressing erdoorheen en verdeel de pasta over de borden. Leg er nog een plukje rucola op en strooi daarna de geitenkaas en evt. wat pijnboompitten eroverheen.


    Variatie op recept uit Allerhande