CITROEN-MERENGUE-TAARTJES

Glaasje limoncello erbij?


En wéér heb ik een nieuwe bakvorm in mijn toch al goedgevulde keukenkast: een groot rechthoekig blik met daarin zes uitsparingen van tien centimeter doorsnee voor eenpersoonstaartjes met zo'n mooi gekarteld randje. Inclusief zes losse bodempjes.

Ik had al een muffinblik, een mini-

muffinvorm van siliconen en een vorm van de kringloop waarmee je twaalfplatte kleine eenhapstaartjes kunt maken, krabtaartjes bijvoorbeeld (ziehartige taarten). Maar een blik voor iets grotere taartjes, zoals deze citroen-merenguetaart, ontbrak nog. En ik had ineens heel erg veel zin om die te maken, als afsluiter van een etentje met vrienden. Glaasje limoncello erbij, ik zag het helemaal voor me.

Naar de kookwinkel dus maar weer eens. Simpele, losse blikken vormpjes 


vond ik daar niet, wel chique antiaanbak-exemplaren met losse bodems, in werkelijk alle soorten en maten. Vanaf 4,95 euro per stuk, dat dan weer wel. Het zes-in-eenblik bleek een redelijk compromis.
En de dame achter de kassa bekende me dat ze thuis nog véél meer bakspullen had dan ik (,,Ik zeg altijd 'zoek maar uit' tegen iedereen die langskomt''), dus ging ik met een gesust geweten de winkel uit. En het moet gezegd:  superhandig, je tilt de taartjes er zó uit.


Ingrediënten


     voor het deeg:

  • Bodem:

  • 150 gr bloem

  • 45 gr poedersuiker

  • 75 gr koude boter

  • 1 eidooier (bewaar het eiwit)

  • snufje zout

  • steunvulling (spliterwten of andere gedroogde peulvruchten. Of bakparels, als je toch naar de kookwinkel moet)

  • boter om in te vetten

     voor de vulling:

  • sap van 2 citroenen

  • rasp van 1 citroen

  • 2 eierdooiers (bewaar het eiwit)

  • 1 ei

  • 50 ml water

  • 50 gr suiker

  • 1 theel maïzena

  • 40 gr boter

  • 2 eetl paneermeel

     

    voor de merengue:

  • 3 eiwitten (over van de bodem en de vulling)

  • 65 gr suiker

  • snufje zout

Bereiding

Stap 1


Doe de bloem, poedersuiker, zout en boter in een kom en meng met deeghaken of met je handen tot een kruimelig deeg. Voeg de eidooier toe en kneed kort door tot een egale bal. Dek het deeg af en laat het in ongeveer een half uurtje goed koud worden in de koelkast.


Stap 2


Verwarm de oven op 180 graden (hetelucht: 165). Vet de vormpjes in met een beetje boter. Rol het deeg uit en bekleed de vormpjes hiermee. Leg een stukje bakpapier in de vormpjes en vul met steunvulling. Zet de vormpjes 20 min in de oven. Verwijder dan de steunvulling en het bakpapier en zet ze nog 5 min terug in de oven. Laat de taartjes daarna in de vormpjes afkoelen.


Stap 3


Verwarm het citroensap, rasp, eidooiers, ei, water, maïzena en de suiker in een pannetje. Breng al roerend aan de kook. Zorg dat je goed blijft roeren anders gaan de eieren stollen. Direct nadat het citroenmengsel heeft gekookt, zet je het vuur uit. Het mengsel is nu dik geworden. Proef voor de zekerheid even of het niet te zuur is: je kunt nu eventueel nog wat suiker toevoegen. Laat de citroenvulling (eventueel in een andere kom) afkoelen tot 30 graden. Klop de boter, stukje voor stukje, met een mixer of garde door het lauwe mengsel. Zet de vulling daarna afgedekt in de koelkast.

Stap 4


Doe de eiwitten in een schone kom en klop deze samen met een snufje zout stijf. Voeg tijdens het mixen beetje bij beetje de suiker toe. Het schuim is goed als het glanst, mooie pieken vormt en het niet naar beneden loopt als je de kom ondersteboven houdt.


Stap 5


Haal het citroenmengsel uit de koelkast en vul de taartbodems hiermee. Bestrooi de bovenzijde met wat paneermeel. Dit voorkomt dat de citroenvulling en het eiwitschuim elkaar raken. Hierdoor kan er een reactie ontstaan waardoor er vocht vrijkomt. Schep de opgeklopte eiwitten op de taartjes, of spuit het schuim er met een spuitzak in mooie cirkels op. Plaats de taartjes nog een paar minuten onder een hete grill, of gebruik een brandertje om het eiwit mooi lichtbruin te laten kleuren.


Bron recept: leukerecepten.nl