KRABTAARTJES

Geredde krab


In mijn supermarkt staat af en toe een bak met producten die voor de halve prijs weggaan omdat ze de houdbaarheidsdatum naderen. Deze week ook weer. Ik kijk er, belust op koopjes, altijd even in, maar meestal  liggen er incourante potten Chicken Tonight in, afslankrepen, gebutste

kano's of gebarsten cakes, of wanproducten als olijfolie met vanillesmaak (wie bedenkt zoiets ook?) of zakken felgekleurd snoep in de vorm van hamburgers en gebakken eitjes. Nou ben ik best genegen concessies te doen om voedsel van de shredder te redden, maar al te graag zelfs, maar er zijn grenzen. Toen ik al wilde doorlopen, viel mijn oog

ineens op een knaloranje sticker op een klein blikje: krabstukjes. En daaronder lag er nog één. Daar kan ik wel wat mee, lekkere krabtaartjes maken, of crabcakes, zoals ze in het Engels heten. Een woord dat mij op de een of andere manier het water in de mond doet lopen. Vandaag nog, dus nog ruim voor de best-beforedatum.



Ingrediënten

 

     

Voor 24 stuks


      Voor de vulling:


  • 1 el olijfolie

  • 1 kleine ui of grote sjalot, gesnipperd

  • 1 teentje knoflook, fijngehakt

  • scheutje droge witte wijn

  • 2 eieren

  • 150 ml melk of room

  • 2 blikjes krab (uitgelekt bij elkaar ongeveer 180 gram)

  • 50 gram manchego of Parmezaanse kaas, geraspt

  • 2 el fijngehakte bladpeterselie

  • mespunt versgeraspte

  • nootmuskaat

  • zout en peper

  • eventueel dille om te garneren

    Voor het deeg:

  • 350 g bloem

  • mespunt zout

  • 175 g boter

  • 2 el koud water

Bereiding

Stap 1


Verwarm de oven voor op 190 graden. Verhit voor de krabvulling de olijfolie in een pan en fruit de ui hierin in 5 minuten zacht, maar niet bruin. Voeg de knoflook toe en fruit 30 seconden mee. Voeg een scheutje wijn toe en laat dit in 1 tot 2 minuten grotendeels verdampen.


Stap 2


Klop de eieren los in een grote kom en klop dan de melk of de room erdoor. Voeg krab, kaas, peterselie en het uimengsel toe. Breng het mengsel op smaak met zout, peper en nootmuskaat en roer goed.


Stap 3


Meng voor het deeg bloem en zout in een grote kom. Voeg de boter toe, snijd hem in kleine stukjes en wrijf deze door de bloem tot een fijn kruimeldeeg ontstaat. Roer er geleidelijk voldoende water door om een stevig deeg te vormen.

Stap 4


Rol het deeg uit op een met bloem bestoven oppervlak. Steek er met een ronde steekvorm (bijvoorbeeld een glas, dat net iets groter is dan de bovenkant van de openingen van de muffinvorm) cirkels uit. Voeg de restjes bij elkaar en steek daar ook weer cirkels uit, tot alles op is.


Stap 5


Leg de cirkels in de holtes van de ingevette muffinvorm en schep het krabmengsel erin. Bak 25 tot 30 minuten in de oven. Laat daarna even afkoelen in de vorm (hoeft maar 5 minuten, merkte ik), vet de vorm opnieuw een klein beetje in en maak op dezelfde manier de volgende 12.
De taartjes zijn zowel warm of koud lekker. Garneer ze eventueel met wat dille.


Bron recept: Susanna Tee: Tapas