BOSPADDENSTOELENSOEP

Heerlijk herfstig


Op een van de laatste mooie nazomerdagen fietste ik samen met mijn zus naar de Groene Kathedraal, een prachtige wandeltuin in Hazerswoude-Dorp, die door de eigenaren is opengesteld voor publiek. Een pareltje dat ik pas onlangs heb ontdekt, terwijl ik er al heel wat jaren vlakbij woon. Je kunt er de bloemperken bewonderen en inspiratie opdoen voor je eigen tuin. Of picknicken met je eigen koeltas en thermosfles, op een van de zitjes die er gastvrij zijn neergezet. Geen wonder dat er heel wat wandelclubjes met nordicwalkingstokken en senioren op elektrische fietsen naartoe komen. En eigenlijk waren wij twee nu ook zo'n clubje, bedachten we, met zonnebril op en jas uit op een bankje in de zon. Maar... who cares? Ondanks dat het al oktober is, stond een groot deel van de planten nog in bloei. Het najaar kwam wel alvast om de hoek kijken, in de vorm van paddenstoelen langs de paden, in alle soorten en maten.

Inmiddels, drie dagen later, heeft de herfst in volle hevigheid toegeslagen: de weerman beloofde ons gisteren in het journaal een kletsnatte dag, en hij heeft niks te veel gezegd. De keuken in dan maar, om soep te maken. Maar wat voor soep? Voor erwtensoep 

of bruinebonensoep is het nog te vroeg en met pompoenen pureren wacht ik ook nog even. Die zwammen in de Groene Kathedraal hebben me echter op een idee gebracht: bospaddenstoelensoep. Niet te zwaar, wel heerlijk herfstig.

Ingrediënten

 

  • 400 gram kastanjechampignons
  • 150 gram oesterzwammen
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 groentebouillonblokjes
  • 2 stengels bleekselderij
  • bakje of bosje peterselie
  • 4 takjes tijm
  • olijfolie
  • 250 ml kookroom
  • evt. scheutje witte wijn

Bereiding

Stap 1


Snijd de kastanjechampignons in plakjes, de oesterzwammen in reepjes. Snipper de ui en de knoflook, snijd de bleekselderij in dunne halve ringetjes en hak de peterselie fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.


Stap 2


Verhit wat olijfolie in de pan en fruit de ui en knoflook even aan. Voeg de paddenstoelen, bleekselderij, tijm en de helft van de peterselie erbij en bak ook even mee. Voeg evt een scheutje witte wijn toe. Laat met het deksel op de pan tien minuten smoren, roer af en toe.


Stap 3


Schep ongeveer vier eetlepels van het paddenstoelenmengsel uit de pan en zet opzij. Voeg 1,5 liter kokend water toe en 3 bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat 15 minuten koken.


Stap 4


Pureer de soep met de staafmixer en voeg de kookroom toe. Proef of er nog zout of peper bij moet. Voeg de achtergehouden paddenstoelen toe. Verwarm nog eventjes en serveer de soep met wat gehakte peterselie.