KERSTKOEKJES

Proosten
bij tl-licht


De laatste cursusavond voor het ‘kerstreces’ van de Alliance Française is altijd in kerstsfeer. We heffen het plastic glas in het biologielokaal waarin we les krijgen, dat aangekleed is met skeletten, opgezette dieren en een model van het menselijk lichaam met een doorkijkje naar de ingewanden. Het tl-licht is helaas niet te dimmen, maar we maken het gezellig met wijn, muziek en zelfgemaakte hapjes. Ons groepje is 

niet groot, maar niemand laat zichonbetuigd, zodat we nog flink ons best moeten doen om alle lekkernijen te proeven voordate conciërge van de school al rammelend met zijn sleutelbos duidelijk komt maken dat hij wil afsluiten. Dan pakken we alle restanten in en nemen de lege wijnflessen mee naar huis, zodat de vmbo'ers de volgende dag niet in de alcoholwalm hoeven te beginnen. Vorig jaar bracht medecursiste Mieke een trommeltje vol bijzonder lekkere en mooie kerstkoekjes mee voor onze kerstborrel. Vorige week vroeg ik haar het recept, wat ze me per omgaande 


toestuurde. Ze ging zelfs op pad voor me voor een stekertje in de vorm vaneen piepklein sterretje, want, zo zei ze terecht: ,,Dat máákt het koekje.'' Haar kookwinkel had het helaas niet meer, maar in Alphen (bij de onvolprezen firma Woerdman in de Aarhof) vond ik een pakketje met drie stekertjes, het een nog piepkleiner dan het andere, mét een handig drukknopje om het deeg na het steken uit het vormpje te wippen. Die sterretjes kun je uiteraard meebakken en gebruiken om een toetje mee op te sieren. Of je doet ze in de soep, bij het kerstdiner (suggestie van Mieke).



Ingrediënten            

  • 250 gr boter

  • 200 gr witte basterderdsuiker

  • 1 eigeel en 2 eieren

  • 500 gr bloem

  • (cranberry)jam

  • poedersuiker 

.

Bereiding

Stap 1


Roer de boter en basterdsuiker door elkaar en voeg dan de eieren en het eigeel toe. Roer met de mixer tot een romige massa. Meng dan de bloem erdoor en vorm er een bal van. Laat twee uur in de koelkast opstijven.


Stap 2

Rol het deeg uit op bakpapier en snijd met een vormpje van ongeveer 6 cm doorsnee (kan ook een glaasje zijn) de koekjes uit. Neem het deeg tussen de koekjes weg en rol dit opnieuw uit en snijd opnieuw koekjes uit, tot het deeg op is.


Stap 3

Steek in de helft van de koekjes met een vormpje een klein sterretje uit.

Stap 4

Bak de koekjes in een heteluchtoven van 150 gr 8 à 10 min. Ze mogen niet bruin worden.


Kort voordat je ze gaat eten: op het koekje zonder ster (cranberry )jam smeren, sterkoekje erop leggen en bestrooien met poedersuiker.


Je kunt de koekjes ( zonder vulling) wel tien dagen voor gebruik maken en in goed sluitende trommel bewaren.