TOMATENRIJST

Geen omkijken naar


De oven is je beste vriend in de keuken. Terwijl jij iets anders doet, zoals een salade maken, of een afleveringetje van Downton Abbey kijken op Netflix, bereidt hij in stilte

de heerlijkste (bij)gerechten voor je. Zoals deze tomatenrijst, vooral lekker bij Griekse kruidige vleesgerechten. Het voordeel van deze bereidingswijze is dat de rijst niet aan de bodem van de pan blijft plakken, nooit overkookt en niet afgegoten hoeft te worden. De rijst wordt lekker smeuiig door de boter en krijgt veel smaak door de

tomatenpuree en verse tomaten. Je hebt wel een pan nodig die in de oven kan, dus zonder handvatten die kunnen smelten. Ik gebruik altijd zo'n simpele zwarte stoofpan. Als je die niet hebt, kun je natuurlijk ook een schaal gebruiken, die je afdekt met aluminiumfolie.

Succes verzekerd!


Ingrediënten

 

  • 225 gr basmatirijst

  • 2 blikjes tomatenpuree (samen ong 140 gr)

  • 60 gram boter

  • 2 grote rijpe tomaten

  • 3,5 dl groentebouillon

  • snufje zout

  • versgemalen zwarte peper

  • 300 gram risottorijst

    Bereiding

    Stap 1


    Verwarm de oven eerst voor op 150 gr. en breng in een ovenvaste pan de groentebouillon aan de kook.


    Stap 2


    Ontvel in de kokende bouillon eerst de tomaten (inkruisen met een mesje en even onderdompelen. Je kunt het velletje er dan zo aftrekken). Hak de tomaten in stukjes.

    Stap 3

    Voeg de stukjes tomaat, de tomatenpuree, de boter, het zout en de peper toe aan de bouillon en laat 5 minuten inkoken. Voeg dan de rijst toe en zet de pan met de deksel erop in de oven. Laat 20 minuten in de oven staan. Haal uit de oven en laat de rijst nog even in de pan verder garen. Roer goed door.