MAKKELIJKE MINESTRONE

Daar knap je van op

Jaren geleden ontdekte ik de thrillers van Janet Evanovich, met in de hoofdrol premiejager Stephanie Plum. De exemplaren die ik heb zijn allemaal stukgelezen, want ze zijn niet alleen spannend, maar ook erg geestig en staan garant voor een goed humeur. De hoofdpersoon is van Italiaans-Hongaarse afkomst en is uit geldnood bij het borgstellingsbureau van haar neef Vinnie gaan werken. In het praktijk komt het erop neer dat ze boeven moet vangen die van haar neef geld hebben geleend om in afwachting van hun rechtszaak in hun

  

 eigen bed te kunnen slapen, maar er vervolgens tussenuit zijn geknepen. Daarbij wordt ze geholpen door Lula, een ex-prostituee, die eruitziet als ‘een vrijgevochten zwarte Shirley Temple van overde honderd kilo’. Ze woont in een appartementencomplex met voornamelijk hardhorende senioren als buren, samen met haar hamster Rex, en heeft een knipperlichtrelatie met politieagent Joe Morelli, een Italiaan met ogen als smeltende pure chocola.
Koken doet ze nooit, haar grootste culinaire uitspatting is een sandwich met pindakaas én olijven. Verder scharrelt ze onderweg haar junkfood bij elkaar of haalt ze een broodje bal 

met marinarasaus. Voor goed eten gaat ze geregeld naar haar ouders in De Wijk, een deel van New Jersey waar de jaren 50 van de vorige eeuw nog voortleven.Haar moeder is steevast in de keuken te vinden, bezig met de bereiding van een runderrollade of kip uit de oven, het bakken van bananenroomtaart of met het snijden van groenten voor de minestrone.
Minestrone is perfect als afwisseling van een groentearm dieet, zoals dat van onze heldin. En nu ik erover nadenk is de soep eigenlijk net als die heerlijke serie van Janet Evanovich: ze verveelt nooit, is ongecompliceerd en je knapt er áltijd van op.

Ingrediënten


  • 2 el olijfolie

  • 1 ui, gesnipperd

  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 125 g spekreepjes

  • 2 blikken tomatenblokjes van 400 g

  • 1,75 liter water

  • 3 groentebouillonblokjes

  • eetlepel Italiaanse kruiden

  • versgemalen peper

  • 2 aardappelen, in blokjes

  • 1 courgette, in blokjes

  • 1 stronk broccoli, in kleine stukjes

  • 1 paprika, in blokjes

  • handje sperziebonen

  • 1 pot witte bonen (360 g)

  • handje (kleine) pasta, ongeveer 75 g

Bereiding

Stap 1


Fruit de ui en knoflook in olijfolie in een grote soeppan en doe na een paar minuten de spekblokjes erbij. Laat nog een minuut of 5 zachtjes uitbakken.


Stap 2


Voeg vervolgens de tomatenblokjes, de kruiden, de peper, anderhalve liter water en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg alle groenten toe, behalve de witte bonen.

Stap 3


Laat de groenten even meekoken en voeg dan de pasta toe, laat nog zo lang koken als de kooktijd van de pasta.


Stap 4


Voeg op het laatst de witte bonen toe en eventueel nog wat water. Proef op smaak, voeg eventueel nog peper en zout toe.


Stap 5


Serveer met Parmezaanse kaas en stokbrood.