BULGHURSALADE

Eindelijk zwart op wit


Het recept voor deze bulghursalade kreeg ik van mijn collega Nevin, die ooit het initiatief nam voor ons vrijdagavondbuffet. Ze maakte het gerecht al menig keer voor ons en het was altijd een van mijn favorieten. Het is geïnspireerd op een salade die ze ooit zelf at in een restaurant, vertelde ze erbij. Maanden later kwam ze op het idee om met de bulghur die ze toevallig in huis had, iets soortgelijks te maken, maar dan een wat meer 


hartige variant. Waar de oorspronkelijke versie onder meer noten bevatte, gebruikte zij de olijven en pittige pepers die ze toevallig in huis had. ,,En verder van alles wat ik nog in de voorraadkast en de koelkast had staan.’’ Kijk, daar hou ik nou van. Zulke recepten zijn echter nog niet zo eenvoudig uit te schrijven. Niet verwonderlijk dat ze me nog een aanvulling stuurde. ‘Heel stom van me, maar ik ben de koriander vergeten! Een grote bos, fijngesneden, moet er nog in!’ Maar nu staat het dan toch zwart op wit en kan ik er mijn voordeel mee doen. En iedereen die dit leest 


natuurlijk. Het is geen moeilijk recept om te maken, maar je bent meer tijd kwijt dan je denkt met het fijnsnijden van alle groenten. Maar goed, dat is ook wel weer een rustgevend klusje, vind ik zelf altijd, en het is de moeite waard.

Nog nooit van bulghur gehoord? Ik dus ook niet, voordat ik deze salade proefde. Het is een graanproduct, gemaakt van tarwekorrels. Deze worden eerst gestoomd, daarna gedroogd en vervolgens grof gemalen of gebroken. Het is in de toko of grote supermarkt verkrijgbaar, bijvoorbeeld van het merk Baktat. 


Ingrediënten

 

Hoofdgerecht voor 2 personen of voorgerechtje voor 4 tot 6 personen:


  • 300 g bulghur

  • 4 el olijfolie

  • 1 citroen

  • 250 g smaakvolle olijven (kalamati bijvoorbeeld)

  • 100 g ingemaakte pepers

  • 1 rode ui

  • 3 lente-uitjes

  • 1 komkommer

  • Bakje kleine tomaatjes

  • 200 g feta

  • grote bos koriander

Bereiding

Stap 1


Doe de bulghur in een schaal en gooi er kokend water op. Het moet net onderstaan, er niet in zwemmen. 


Stap 2


Snij de ui, lente-ui, komkommer, olijven, pepers en tomaten in kleine blokjes of schijfjes. Snij de koriander fijn.

Stap 3


Roer de bulghur, als al het water is opgenomen, door. Doe er de olijfolie bij, de koriander en de fijngesneden groente en olijven.


Stap 4


Boen de citroen schoon en rasp de schil, pers de vrucht daarna uit. Voeg het sap en de geraspte schil toe en roer goed door.
Verkruimel de feta eroverheen.