AARDAPPELTAART MET OLIJVEN EN ROZEMARIJN

De heetste dag


Het is de heetste dag van het jaar, het kan maar liefst 36 graden worden in het binnenland. Water drinken, bevelen de weermannen en -vrouwen, minstens een liter per uur. Op de voorpagina van onze krant staat een foto van een vrouw met een waterijsje, die zichtbaar geniet van de zon. Mij niet gezien, ik blijf

lekker binnen. In onze keuken is het 25 graden, zie ik op de thermostaat. Dan kan ik best nog even de oven aanzetten voor een lekker aardappeltaartje. Want eten moeten de mensen toch, en ik had al boodschappen gedaan. Al met al is een ritje naar de supermarkt voor een kant-en-klare of koude maaltijd een veel warmer avontuur. Dat ondervind ik, als het gerecht klaar is, toch nog

aan den lijve, want ik was toch nog iets vergeten te kopen. Bij het pakken van de fiets uit het schuurtje loopt het zweet al tappelings over mijn rug. Als ik terugkom, is de aardappeltaart afgekoeld. Een prima gerecht voor een warme dag, zowel koud als warm te eten. Eventueel nog aan te kleden met wat plakjes chorizo, olijven en groene salade. Drink er een liter water bij, en een glaasje ijskoude rosé.


Ingrediënten

 

     

  • 1 kg vastkokende aardappels

  • 1 rode ui

  • 4 tenen knoflook

  • 75 gr. zwarte olijven

  • 75 gr belegen geraspte kaas

  • paar takjes verse rozemarijn

  • 3 eieren

  • 6 à 7 eetlepels melk

  • 200 ml crème fraîche

  • olie of boter om in te vetten

Bereiding

Stap 1


Schil de aardappels en kook ze bijna gaar, laat even afkoelen. Pel de ui, snijd hem door en snijd hem in halve ringetjes. Hak de knoflook fijn.



Stap 2

Fruit de ui en knoflook even aan in de olie in een koekenpan.


Stap 3


Ris de rozemarijnnaaldjes van de takjes. Houd wat naaldjes achter voor de garnering en hak de rest iets fijner. Snijd de olijven in plakjes. Snijd de aardappels in blokjes.

Stap 4

lop de eieren los met de crème fraiche, melk, kaas, rozemarijn, zout en vergemalen peper. Roer er dan de olijfplakjes door, het ui-knoflookmengsel en schep als laatste de aardappelblokjes erdoorheen.


Stap 5

Giet het mengsel in een ingevette ovenschaal, garneer met de achtergehouden rozemarijnnaaldjes. Bak 30 tot 40 minuten op ongeveer 180 graden.