VISKOEKJES

Pocheren is een eitje


Sommige recepten horen al zo tot mijn standaardrepertoire dat ik bijna niet op het idee kom om ze op deze site te zetten. Dat geldt ook voor deze viskoekjes, die met enige regelmaat bij ons op tafel komen. Pas ná het eten bedenk ik dan elke keer dat het wel leuk was geweest om ze op de foto te zetten voor de site. Maar dan zijn ze op, of er ligt er nog ééntje in de pan. Maar één is geen, tenminste niet als 

het om een uitnodigende foto gaat. De laatste keer had ik, voor we aan tafel Ik maak ze dus graag, maar niet als ik haast heb, want het is een gerecht dat wel enige voorbereiding vergt. Zo moet je de vis pocheren, waardoor je het gevoel hebt dat je enorm professioneel bezig bent, terwijl het, als ik eerlijk ben, helemaal niks voorstelt. Kijk, daar houden we van. En de kleine visburgertjes hebben,  hoewel ze bestaan uit slanke en verantwoorde witvis, een aangenaam fastfoodkarakter, waardoor ze eigenlijk altijd goed ontvangen worden. Het

recept heb ik ooit gevonden in een Allerhande met een Zuid-Afrika-thema, volgens mij naar aanleiding van het WK voetbal daar. Ik varieer er graag wat op, vooral als het gaat om de groene kruiden die zowel in de koekjes als in de bijbehorende saus gaan: het originele recept schrijft selderij voor, maar met peterselie of zelfs bieslook kan het ook prima. Gebruik gewoon wat je in huis of in je tuin hebt. Hetzelfde geldt voor het sjalotje: het is mooi als je er eentje hebt liggen, maar een stukje gewone ui of rode ui kan natuurlijk ook.


Ingrediënten


  • 2 aardappelen

  • 500 g kabeljauw of andere witvis uit de diepvries, ontdooid

  • 1 ui, zeer fijngesnipperd

  • 1 ei

  • 1 el grove mosterd

  • 3 el verse selderij, fijngesneden

  • paar eetlepels paneermeel

  • 3 eetlepels mayonaise

  • 3 eetlepels magere yoghurt

  • 2 kleine zure augurkjes,

  • fijngesnipperd

  • 1 sjalotje, zeer fijngesnipperd

  • (vloeibare) boter om in te bakken

  • peper en zout


Bereiding

Stap 1


Schil de aardappelen en snijd ze in stukken. Kook in ongeveer 15 minuten gaar en prak met een vork tot puree.


Stap 2

Breng intussen in een lage, brede pan 1 liter water met 1 tl zout aan de kook. Draai het vuur laag en leg de vis in het water. Houd het water net tegen de kook en aan laat de vis in 6 minuten gaar worden (pocheren). Neem met een schuimspaan uit de pan en laat afkoelen.


Stap 3

Snijd de vis in kleine stukjes, Meng de vis, de ui, het ei, de mosterd en 2 el selderij en de aardappelpuree door elkaar. Voeg naar smaak peper en zout toe en genoeg paneermeel om er een samenhangend geheel van te maken. Verdeel in 12 porties en vorm er koekjes van. Bewaar afgedekt met plasticfolie in de koelkast.

Stap 4


Meng de mayonaise met de yoghurt, de fijngesneden sjalot en de rest van de selderij. Voeg eventueel nog een beetje water toe. Breng op smaak met peper en zout.


Stap 5

Verhit de boter en bak de viskoekjes in ongeveer 8 minuten goudbruin, keer halverwege. Serveer met de saus en met bijvoorbeeld in de oven gebakken aardappelen en een salade.


Bron recept: Allerhande