MEDITERRAAN PLAATBROOD MET OLIJVEN

The incredible Herman


Voor wie van bakken houdt én van thrillers is Daglicht van Marion Pauw een aanrader. De hoofdpersoon is een bakker met een lichte vorm van autisme, die daardoor juist zeer nauwgezet werkt. Hij is opgeleid door een Franse boulanger en maakt zulke lekkere brioches, notenbroden en croissants dat de klanten uit het chique Amsterdam-Zuid ervoor in de rij staan. In plaats van gist gebruikt hij een moederdeeg, ‘la souche’, dat dagelijks gevoed en vertroeteld moet worden en op precies de juiste temperatuur moet blijven.
Dat deed me denken aan de ‘Herman’ uit mijn middelbareschooltijd. Het was een eeuwig levend deeg met allerlei mysterieuze bioculturen daarin.

Het werkte als een soort kettingbrief, want je werd geacht een deel van het beslag in een soort cake te verwerken en een deel weer aan iemand anders door te geven. Vandaar de naam ‘vriendschapscake’, die het uiteindelijke baksel ook wel draagt, lees ik op Wikipedia.

Uit de beschrijving maak ik op dat Herman nog steeds voortleeft. Verder googelend kom ik op allerlei sites waar wordt uiteengezet hoe je als een soort Frankenstein je eigen Herman tot leven kan wekken en hoe je hem levend en tevreden kan houden. Dat is nog niet eenvoudig, een tamagotchi is er niks bij. Herman houdt je sowieso 10 dagen zoet, wil je hem tot volle wasdom brengen, zodat hij zich kan voortplanten. Hij heeft nogal wat noten op zijn zang. De instructie voor dag 1 luidt: ‘Vandaag heb je Herman gekregen of gemaakt en wil Herman

wennen aan zijn nieuwe omgeving en een beetje uitrusten voor het groeien.’ Op dag 4: ‘Herman heeft honger gekregen, geef hem daarom het volgende te eten.’ Tussendoor: Roer Herman een paar keer per dag goed door, Herman wordt graag vertroeteld door je.’

Ja, die Herman krijgt natuurlijk steeds meer eisen.Totdat Herman zo veel kracht heeft verzameld dat hij de macht in de keuken overneemt en jij en de jouwen verzwolgen worden door een kleverige, bubbelende massa. Daar zit ook wel een boek en zeker een film in…
Een Herman, daar waag ik me niet meer aan. Maar brood bakken is wél leuk en je huis gaat er heerlijk van ruiken. Dit gevulde brood bijvoorbeeld is makkelijk te maken, gewoon met een zakje gist.



Ingrediënten

 

     

 

  • 1 zakje gedroogde gist
  • 500 gram tarwebloem

  • 1 eetlepels olijfolie

  • 250-300 ml lauw water

  • 2 theelepels zout

  • 75 g olijven, zonder pit, in plakjes

  • 2 teentjes knoflook, fijn gesnipperd

  • 75 g gedroogde tomaten op olie, in reepjes of stukjes

  • 1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano)

  • zeezout voor de garnering

Bereiding

Stap 1


Meng de gist door de bloem. Voeg al roerend 1 el olijfolie, water en zout toe en meng tot een deeg. Laat dit 10 minuten rusten.



Stap 2

Kneed het deeg 5 minuten tot het elastisch is. Rek het tijdens het kneden af en toe uit, dat bevordert de luchtigheid.


Stap 3


Druk het deeg uit tot een lap en strooi de olijven, knoflook, tomaat en kruiden erover. Houd wat olijvenplakjes achter voor de garnering.Vouw een derde van de deeglap over de vulling en doe dat daarna met de andere kant. Druk het deeg aan zodat de vulling goed in het deeg zit. Leg het deeg op de bakplaat en laat het afgedekt 20 minuten rijzen, liefst op een warme plaats.

Stap 4


Druk de apart gehouden stukjes olijf in het deeg. Bestrijk met water en bestrooi met zeezout. Bak het brood in het midden van de oven in 20 tot 25 minuten goudbruin en gaar. Laat het brood afkoelen op een rooster.


(Dit is een variant op een recept uit Boodschappen, het magazine van supermarkt Hoogvliet)