APPEL-WALNOOTTAART

Family tree 2


Nadat ik de walnoten-wortelmuffins (zie vorig recept) gemaakt had, bleef er nog steeds een flinke voorraad noten over. Ik ben niet de enige, blijkt uit de reacties die ik kreeg, want vooral de gelukkige bezitters van een notenboom kampen dezer dagen met een fikse voorraad: het is blijkbaar een goed notenjaar geweest. 

Ze worden op hun wenken bediend: vandaag opnieuw een notenrecept. Ik vond het in het Italiaanse standaardwerk De Zilveren Lepel . Het gebak is familie van de Hollandse appeltaart, met het verschil dat de hele bovenkant wordt afgedekt met een lap deeg. En dat er walnoten in gaan, natuurlijk. Het is mooi om wat halve walnoten op te leggen, ter decoratie.

In de vulling gaan ook een paar lange

 vingers. Daar moet je dus een pak van aanschaffen, als je ze niet toevallig in huis hebt. Wie een snelle verbranding heeft, kan de rest van het pak gebruiken voor tiramisu, of zo'n mooie charlotte-russe. Zelf kocht ik een pak huismerkexemplaren, die ik de rest van de week als calorie-arm koekje bij de koffie nam, na het eten van deze appeltaart. Het is namelijk wel een caloriebom. Maar: een lekkere.


Ingrediënten


         Voor het deeg:

  • 320 gr bloem, plus iets voor het aanrecht

  • 80 gr kristalsuiker

  • 2 eieren

  • geraspte schil van 1 citroen

  • 165 gr zachte boter, in klontjes

  • 1 eidooier, losgeklopt

  • zout


Voor  de vulling:

  • 100 gr rozijnen

  • 4 appels

  • 4 lange vingers, verkruimeld (stop ze in een plastic zak, of tussen bakpapier, en rol de deegrol eroverheen)

  • 100 gr gepelde walnoten, fijngehakt (houd er een paar apart voor de decoratie)

  • 30 gr kristalsuiker

  • wat kaneel

  • 1 eetlepel gesmolten boter, of notenolie, als je die hebt


Bereiding

Stap 1


Zeef de bloem met wat zout in een kom, maak een kuiltje in het midden en doe er de suiker, citroenrasp en de eieren in. Meng tot een kruimelig mengsel en werk er beetje bij beetje de boter door. Maak er een bal van en laat die minstens een uur rusten in de koelkast.



Stap 2


Maak intussen de vulling. Week de rozijnen 15 minuten in warm water, giet ze af en knijp ze uit. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd ze in niet te kleine stukken.
Leg de appels in een ruime schaal met de lange vingers, walnoten, suiker, kaneel, rozijnen en gesmolten boter en vermeng alles goed.

Stap 3


Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een rechthoekige schaal of bakblik in met boter. (Die van mij was 20 bij 30 cm, iets kleiner kan ook). Rol twee derde van het deeg uit tot een langwerpige lap en leg die in de schaal. Als er iets breekt of scheurt, repareer het gewoon met stukjes die over de rand hangen.


Stap 4


Verdeel de vulling erover, rol de rest van het deeg uit en leg dat erop. Druk de randen dicht. Bestrijk de bovenlaag met de eierdooier en leg er eventueel hier en daar een halve walnoot op. Bak de taart ongeveer 45 minuten.


Bron recept: De Zilveren Lepel, uitg. Van Dishoeck