SNELLE TOMATEN-PAPRIKASOEP

Met het bord op schoot

Oranje speelt vanavond tegen Australië en mijn dochter gaat met haar vrienden en vriendinnen voetbal kijken bij een klasgenoot, die vandaag zijn verjaardag viert. Een aantal van hen komen van ver en die gaan na schooltijd niet eerst helemaal naar huis fietsen, dat is de moeite niet. Of ze bij ons huiswerk mogen maken tot het tijd is?
De eerste keer dat ik de kamer binnenloop, zijn ze zowaar met boeken en schriften in de weer. En met hun telefoons uiteraard. Maar als ik 

terugkom van boodschappen doen, zijn ze al druk met belangrijker zaken:de nieuwe H&M-aankopen van de volgende vriendin die binnenvalt bekijken, via WhatsApp klasgenoten instrueren over de fietsroute naar de feestlocatie en zichzelf versieren met oranje en rood-wit-blauwe schmink. Is er ergens een spiegel? In het toilethangt een heel grote. Het hokje zelf is niet zo ruim, maar er blijken toch vijf meiden in te passen. Het geluidsniveau stijgt, niet alleen binnen, maar ook buiten. De vriendin die als laatsteaan komt fietsen weet te vertellen dat op een nabijgelegen pleintje een groot scherm is 

opgesteld, met luidsprekers ernaast. Ah, daar komt dus die loeiende Gerard Joling vandaan. Het is zover, de rugzakken worden van de grond geraapt en de hele bende begeeft zich naar het huis van de jarige, waar de barbecue waarschijnlijk al roodgloeiend staat. ,,Wat ga jij eigenlijk eten?'' vraagt mijn dochter nog.
Soep, ik maak voor mezelf lekker tomaten-paprikasoep. Met een broodje erbij straks, in mijn eentje, ik heb er nu al zin in. Hoe de wedstrijd afloopt hoor ik vanzelf aan het gejuich buiten, dus kan ik mooi wat anders kijken: 24Kitchen, met het bord op schoot.

Ingrediënten



  • 1 ui (gesnipperd)

  • halve pot geroosterde paprika, uitgelekt

  • 2 blikken tomatenblokjes

  • 1 blikje tomatenpuree

  • 2 groentebouillonblokjes

  • olijfolie

  • cayennepeper

  • paprikapoeder

  • ong. 200 gr. gehakt (runder of h-o-h)

  • paar takjes peterselie, fijngehakt

  • evt. chilivlokken of een rood pepertje

  • evt. crème fraîche

Bereiding

Stap 1


Fruit de ui op laag vuur in 2 el olijfolie. Voeg, als de ui glazig is, de paprika en tomatenblokjes toe. Breng aan de kook en laat 5 minuten sudderen.


Stap 2


Pureer de groenten met een staafmixer en voeg ongeveer een liter water toe, plus de bouillonblokjes. Voeg ook het blikje tomatenpuree toe.

Stap 3


Meng het gehakt met zout, peper, paprikapoeder en de helft van de peterselie. Als je van pittig houdt, kun je wat chilivlokken of fijngesneden rode peper toevoegen. Om te proeven kun je alvast één klein balletje rollen en die in de soep gaar laten koken. Als de smaak goed is, rol je de overige balletjes.


Stap 4

Doe de balletjes in de soep en laat ongeveer 5 minuten garen. Proef de soep, voeg evt. nog peper en zout naar smaak toe en, als je nog wat meer pit wilt, wat cayennepeper. Schep de soep in een kom en schep er een klontje crème fraîche in. Garneer met peterselie.