PIZZA MET GEITENKAAS,
RODE UI EN TIJM

Less is more


Wie wel eens zelf pizza maakt met de kinderen, bijvoorbeeld op een verjaardagsfeestje, kent het verschijnsel: pizza’s overladen met olijven, tonijn, paprika, champignons, salami en om het af te maken een berg geraspte kaas. Die liggen dan naast de uiterst karig belegde exemplaren van kinderen die alleen de plakjes salami en paprika lusten en daarmee een gezichtje vormen.

Maar als het gaat om pizza’s, geldt over het algemeen: less is more. Een paar ingrediënten die goed op elkaar afgestemd zijn, leveren een veel smakelijker geheel op. Deze pizza bijvoorbeeld, die ik onder de naam ‘uientaart’ vond in kooktijdschrift Koken en genieten. Maar goed, het is een platte, dunne deegbodem, belegd met ui, kaas en kruiden, dus dat lijkt wat mij betreft verdacht veel op een pizza. Hoe je het noemt maakt echter niet uit,

probeer het maar gewoon. De smaken van de geitenkaas, rode ui en tijm gaan bijzonder goed samen. Een ander pluspunt is dat deze pizza koud bijna nog lekkerder is dan warm. Hij is dus prima vooraf te maken, voor een buffet bijvoorbeeld, waarbij ook de vegetarische medemens zich er te goed aan kan doen. Wat overblijft kun je de volgende dag in stukjes snijden en als borrelhapje serveren, het liefst met een glaasje rosé in de tuin. Wat wil je nog meer?


Ingrediënten                

  • Zakje gedroogde gist

  • 300 g bloem

  • 3 el olie

  • zout en peper

  • suiker

  • 1 bosje tijm

  • 200 ml crème fraîche

  • 2 à 3 rode uien

  • ca. 200 g zachte geitenkaas

  • bakpapier

.

Bereiding

Stap 1


Vermeng de bloem met de gist, een halve tl zout, een halve tl suiker. Voeg dan de olie en 175 ml lauwwarm water toe en kneed tot een glad deeg. Laat afgedekt 30 minuten rijzen op een warme plek.


Stap 2


Verwarm de oven voor op 220 graden.
Was de tijm, dep droog en ris de blaadjes eraf. Breng de crème fraîche op smaak met zout en peper. Pel de uien en snijd ze in ringen.


Stap 3


Kneed het deeg nogmaals door. Bestrooi het aanrecht met bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap (ca. 50 x 36 cm) Of verdeel het in twee helften, als dat beter in de oven past.

Stap 4


Leg bakpapier op de bakplaat of bakplaten en leg het deeg daarop. Bestrijk het deeg met de crème fraîche, laat daarbij de rand vrij. Beleg het deeg met de uienringen en verkruimel vervolgens de geitenkaas erover. Strooi als laatste de tijm eroverheen.


Stap 5


Bak de pizza(‘s) 12 minuten in de oven.