SPECULAAS

Van de bovenste plank


Sinds kort prijkt bovenop onze koelkast een ouderwetse speculaasplank. Niet uit de bakkerij van J.'s vader, want die exemplaren zijn waarschijnlijk verkocht of weggegeven nadat die met de zaak was gestopt. Ik kreeg hem van mijn collega Merel, 

aan wie ik had verteld dat ik zo'n echtouderwets exemplaar zocht. ,,Ik kan er misschien wel aan komen,'' sprak ze geheimzinnig.

Een week later whatsappte ze me een fotootje van een grote donkerbruine houten plank, waaruit een man met een muts op en een soort zeehond (of een otter?) aan zijn voet was gesneden: 'bedoel je zoiets?'. Ze mocht hem gratis meenemen van de 

bakker bij wie zevroeger een zaterdagbaantje had. De plank had altijd in de winkel gestaan, ter decoratie, en was daarom voorzien van een laagje vernis. Ik kreeg er dus instructies bij, afkomstig van de bakker: ,,Eerst even licht opschuren en dan goed bloem erop doen.''

Ze hoefde er niets voor te hebben, maar uiteraard was de eerste speculaaspop voor haar.


Ingrediënten

          

  • 250 gr bloem

  • 150 gr donkerbruine basterdsuiker

  • 2 eetlepels melk (of meer, indien nodig)

  • snufje zout

  • 112 gr koude boter

  • 20 gr. speculaaskruiden

  • 20 gr. bakpoeder

  • rasp van 1 sinaasappel

  • voor het bestrooien van de plan: rijstebloem (verkrijgbaar bij de toko)

.




Zelf speculaaskruiden maken?

Neem dan:

  • 40 gr kaneel

  • 10 gr nootmuskaat

  • 4 gr kruidnagelen

  • 5 gr kardemom

  • 5 gr witte peper

  • 5 gr koriander

  • 5 gr gember

  • 5 gr foelie

    Dit is voor een jampotje vol. Gebruik wel van elke specerij de gemalen versie!

.

Bereiding

Stap 1


Zeef de bloem in een kom, voeg dan de suiker, het zout, het bakpoeder, de speculaaskruiden en de sinaasappelschil toe. Meng goed door elkaar.


Stap 2

Snijd de koude boter in stukjes en voeg die toe aan de kom.  Gebruik eventueel eerst een mixer met deeghaken om een soort kruimeldeeg te maken. Voeg de melk toe en kneed er dan een deeg van, met de hand. Als het te droog is, voeg je er nog een beetje melk aan toe.


Stap 3

Maak er een dikke vierkante plak van en verpak deze in folie. Laat deze minstens een uur rusten in de koelkast, maar liever nog een hele dag. Als je dat laatste doet, haal dan wel het deeg een uurtje van tevoren weer uit de oven, anders is de boter te hard.

Stap 4


Verwarm, zodra je de koekjes gaat bakken, de oven voor op 160 graden. Bestrooi de plank goed met rijstebloem, druk er een bolletje deeg in, druk stevig aan. Snijd vervolgens met een mes het overtollige deeg eraf. Leg een vel bakpapier op de bakplaat. Laat het deeg uit de vorm op het papier vallen, door een flinke klap op de achterkant van de plank te geven. Herhaal dit totdat de plaat vol is of het deeg op. Zorg voor voldoende tussenruimte.


Geen plank? Het deeg uitrollen en er koekjes uit steken met een of ander vormpje kan natuurlijk ook. Maak het deeg niet te dik, ong. een halve centimeter.


Stap 5


Bak de koeken in ongeveer 30 minuten gaar.