LAMSSTOOFPOT

De fruitige slager


Voor een etentje met vrienden besloten we ons eens te wagen aan een groot braadstuk: een lamsbout. Daarvoor vervoegde ik me bij De Fruitige Slager, een islamitische slagerij die ook groente en fruit verkoopt. Voor de naam alleen al fiets ik graag een eindje om, ik word er altijd vrolijk van.

(Ook zo'n vondst: dierenpension Pocahondas.) De Fruitige Slager heeft niet alleen zijn naam mee, hij heeft ook puik lamsvlees voor schappelijke prijzen. En hij kan helemaal niet meer stuk bij mij, sinds hij de vorige keer, toen ik er voor lamsgehakt kwam, het bot uit het zojuist vermalen vlees meegaf in een plastic zakje: ‘voor de soep’. Bij ons thuis hebben wij er een sport van gemaakt zo min mogelijk eten weg te gooien.

Wat overblijft van de avondmaaltijd wordt ingevroren, elke oude boterham

 gaat in de broodrooster of in het tosti-ijzer. Ook de lamsbout, in de oven gebraden met munt en citroen, ging uiteindelijk helemaal op. Een flink deel tijdens het voornoemde etentje, een paar stukken de volgende dag, waarbij we ook de overgebleven gegrilde groenten en aardappelpuree soldaat maakten. De rest van het vlees sneden we van het bot en bewaarden we in de diepvries. Twee weken later maakte ik er een stoofpotje van, met pruimen en abrikozen. Kortom, een lekker fruitig vleesgerecht.


Ingrediënten

 

     

  • Rest van een gebraden lamsbout (ik had ongeveer 500 gram), in stukken

  • 1 ui, gesnipperd

  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt

  • 1 rood pepertje, fijngesnipperd

  • 1 wortel, in dunne plakjes

  • olijfolie

  • 1 blik gepelde tomaten

  • ongeveer 10 gedroogde abrikozen, gehalveerd

  • ongeveer 10 gedroogde pruimen zonder pit, gehalveerd

  • 1 eetlepel tomatenpuree

  • 1 theelepel komijn

  • halve theelepel koriander

  • halve theelepel kaneel

  • peper en zout

Bereiding

Stap 1


Fruit de ui 5 minuten tot deze lichtbruin en zacht is, voeg dan de knoflook, het pepertje en de wortel toe. Bak nog even mee.


Stap 2

Voeg het vlees toe, de gepelde tomaten toe, de tomatenpuree, de kruiden, de abrikozen en pruimen. Breng aan de kook en laat nog minstens een halfuurtje sudderen. Het vlees is al gaar, maar hoe langer je het laat sudderen, hoe zachter het wordt.

Stap 3


Wentel de gehaktrolletjes door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de bifteki bij matige hitte in circa 15 minuten mooi bruin en gaar.



Stap 4

Breng op smaak met peper en zout. Serveer met couscous en bijvoorbeeld kikkererwten en tuinerwtjes, of een salade.