PASTA PESTO MET GROENE ASPERGES EN SPEKJES

Alles van waarde is weerloos


Van de vriendin van mijn zoon kreeg ik een kant-en-klaarpakket om basilicum te kweken. Ik ging voortvarend aan de slag en plaatste de kweekbak naast de bank in de woonkamer, vlak bij het raam. Al snel verschenen er groene puntjes, die uitliepen in flinterdunne sprietjes. Het project vergde wel een lange adem. Eind maart had ik het bakje cadeau gekregen en begin juni, toen wij een paar dagen op fietsvakantie gingen, waren de plantjes nog maar enkele centimeters hoog en nog steeds ragfijn.

Een paar warme dagen zonder 


plantenspuit, en ze zouden moedeloos ter aarde storten, vreesde
ik. Alles van waarde is weerloos. Wat nu gedaan? Met mijn bak toog ik naar de overburen, waar de moestuintjes van Albert Heijn welig tieren. Mijn basilicum mocht er best een paar dagen naast staan en de buurkinderen zouden zich over de groene sliertjes ontfermen. En ja hoor, in goede gezondheid trof ik mijn jonge aanplant vijf dagen later aan. Bedankt nog, Renske en Marijn!

Al snel waren de plantjes zo groot dat ze allemaal in een eigen potje mochten en uiteindelijk begonnen ze een beetje te lijken op de basilicumplant uit de supermarkt in het keukenraam (voor nog geen 2 euro heb je een forse plant, maar daar gaat 

het nu even niet om). Eind juli stond onze zomervakantie, van bijna 3 weken, voor de deur. Hoe liefdevol ook gekoesterd, het laatste uur van de plantjes - ze mochten er echt wel wezen - had nu toch geslagen. Een paar gaven we er mee aan J.'s dochter, en de rest ging rücksichtslos in de blender voor een flinke hoeveelheid pesto. We maakten er lekker veel pasta pesto mee, genoeg voor twee dagen. Het was de versie die we laatst op een verjaardag bij mijn zus Astrid aten en die zo lekker was dat we hem al verschillende keren hebben nagemaakt.

Doe het ook! Met zelfgekweekte of gekochte basilicum. Of met een pot pesto, mag van mij ook, maar vers is wel het allerlekkerst.





Ingrediënten

 

      Voor de pesto:


  • 25 verse basilicumblaadjes

  • 100 ml extra vergine olijfolie

  • 40 g pijnboompitten

  • 25 parmezaan, vers geraspt

  • 25 g pecorino, vers geraspt
    (Twee soorten kaas mag, maar hoeft, niet: je kunt ook één van de twee nemen. Pecorino is iets pittiger)

  • zout, peper


    Verder nodig:

  • Bakje groene-aspergetips (100 gram)

  • doosje kerstomaatjes

  • 1 paprika

  • 125 gram spekjes

  • 1 ui

  • 2 teentjes knoflook

  • olijfolie

  • ong. 350 gram pasta naar keuze

    Bereiding

    Stap 1


    Maak eerst de pesto: doe het basilicum met de olie, de pijnboompitten en wat zout in de keukenmachine. Zet het apparaat eventjes op de middelste stand aan. Doe er de twee kazen (of die ene dus) bij en zet het opnieuw even aan. Schraap zonodig met een kunststof spatel de pesto van de wand naar beneden, zodat deze goed fijngemalen en vermengd wordt. Voeg zo nodig nog een beetje olie toe. Proef op zout en peper en voeg zonodig nog iets toe.


    Stap 2


    Bak in een braadpan de spekjes uit, op niet te hoog vuur. Schep ze uit de pan en houd apart.


    Stap 3


    Zet alvast water op voor de pasta. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de aspergetips in stukjes van ong. 3 centimeter, de kerstomaatjes in helften en de paprika in blokjes.

    Stap 4


    Fruit ui en knoflook in het bakvet van de spekjes, voeg eventueel nog wat olijfolie toe. Voeg de asperges toe. Bak deze enkele minuten mee en voeg dan de tomaatjes toe. Doe als laatste de paprika erbij, het is wel lekker als deze nog knapperig blijft. Kook intussen de pasta gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.


    Stap 5


    Giet de pasta af en meng meteen de pesto erdoorheen. Schep de pasta op borden, verdeel het groentemengsel eroverheen en als laatste de spekjes.