QUICHE MET BROCCOLI, GEITENKAAS EN NOTEN 

Wie is er bang voor broccoli?


Ik ben dol op broccoli, maar onze kinderen moesten er vroeger niets van hebben. Tot ik al googelend ergens een manier vond om broccoli echt onweerstaanbaar lekker te maken. Het is zo simpel als wat, en daarom heb ik het op deze site ook nog nooit eerder als ‘recept’ vermeld. Zie het als een tip. 

Het gaat zo: bak in een wok eerst wat knoflook aan in olie, roerbak daar even de broccoli in en voeg daarna eenpaar deciliter water en een bouillonblokje toe. Laat met een deksel op de pan een paar minuten stomen (prik in een stronkje om te testen of de groente gaar is, die moet nog een lekkere beet houden). Klaar! Ook voor deze hartige taart heb ik de broccoli op bovenstaande wijze bereid, met een iets kortere stoomtijd, omdat de groente nog in de oven gaat. 

Het recept ontstond spontaan doordat ik nog een pakje geitenkaas over had. Bovendien had ik een doos met twaalf eieren gekregen van een collega die in het gelukkige bezit is van een woonboerderij én eigen kippen. Dat vraagt om een quiche, want daar gaan toch al snel vier eieren in. De gemengde noten, die ik ook nog had staan, gaven er een lekkere bite aan. Laat die broccoli-weigeraars maar komen!


Ingrediënten

 

     

  • 6 plakjes hartigetaartdeeg

  • 600 gram broccoli

  • 125 gram zachte geitenkaas

  • 4 eieren

  • 2 rode uien

  • 125 ml kookroom (evt light)

  • 75 gram cashewnoten of gemengde noten

  • 2 teentjes knoflook

  • blokje groentebouillon

  • boter om in te vetten

  • twee el paneermeel (of verkruimelde beschuit)

  • peper en zout

Bereiding

Stap 1


Snijd de uien in halve ringen en bak die twee minuten aan in de olijfolie, in de wok. Schep ze eruit met een schuimspaan en gebruik dezelfde wok om de broccoli in te bereiden.


Stap 2


Snijd de broccoli in roosjes, de stronk (geschild) kun je gewoon in plakjes snijden en ook gebruiken. Snijd de knoflook in dunne plakjes. Doe nog wat extra olie in de pan.


Stap 3


Laat eerst de knoflook even zachtjes bakken in de olie, zodat de olie de smaak goed kan opnemen. Zet het vuur hoger en roerbak de broccoli ongeveer twee minuten. Voeg 3 à 4 dl water toe en een (verkruimeld) groentebouillonblokje. Roer even goed door zodat het blokje kan oplossen en leg een deksel op de wok. Laat zo een minuut of 4 stomen en laat de broccoli goed uitlekken.

Stap 4


Verwarm de oven voor: 180 graden, of 160 graden voor een heteluchtoven. Bekleed een ingevette springvorm van 24 cm met plakjes hartigetaartdeeg. Druk de randen goed aan, zodat de bodem niet gaat lekken.


Stap 5


Meng in een kom de eieren met de room, voeg peper en zout toe en roer de gebakken rode uien erdoor. Verkruimel driekwart van de geitenkaas boven de kom.


Stap 6


Bestrooi de deegbodem met wat paneermeel, verdeel daar de broccoli overheen en driekwart van de noten. Giet het ei-kaasmengsel eroverheen en verdeel de rest van de kaas (verkruimeld) en de rest van de noten over de taart. Bak de taart in 35-40 minuten gaar.