BIFTEKI

Oregano in overvloed


Waar eerst de salie alles overwoekerde in onze kruidentuin, is nu de oregano aan de winnende hand. De plant is bezig voornoemde salie, de tijm en de bieslook in een hoek te drukken. Maar daar maak ik snel korte

metten mee: de snoeischaar erin.Een goed moment om vanavond iets op het menu te zetten met oregano, want het is zonde om alles in de groene bak te gooien. De Griekse keuken gebruikt veel oregano. Bijvoorbeeld in de bifteki, die lekkere kruidige gehaktrolletjes. Er gaat ook munt in, en die doet het toevallig ook prima in mijn tuin.

Daar kan ik dan meteen een lekker yoghurt-knoflooksausje mee maken voor bij het gehakt.
Tomatenrijst erbij en een salade met tomaat, komkommer en feta en klaar ben je. Een lekkere zomerse maaltijd, hoewel de zomer nog op zich laat wachten: voorlopig lijkt het wel herfst, met al die buien. Nou ja, die regen is wél weer goed voor de tuin.


Ingrediënten

 

     

  • 500 gr. gehakt (half-om-half)

  • 1 ui, heel fijn gesnipperd

  • 1 ei
  • 3 eetl. paneermeel

  • 1 eetl. citroensap;

  • 3 eetl. fijngehakte oregano

  • 1 eetl. fijngehakte verse munt

  • zout en versgemalen peper

  • 100 gr. feta (blokjes)

  • 3 eetl. bloem

  • olijfolie

  • 1 blikje tomatenpuree

Bereiding

Stap 1


Vermeng het gehakt in een kom met de ui, het paneermeel, het ei, het citroensap, de oregano, de munt en wat zout en peper. Kneed alles goed door en verdeel het gehaktmengsel in 12 porties.


Stap 2


Omhul steeds een paar blokjes feta met een portie gehakt en vorm van het geheel (ovale) balletjes. Dit gaat het best met natte handen. Goed dichtmaken, om te voorkomen dat ze in de pan openbarsten.

Stap 3


Wentel de gehaktrolletjes door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de bifteki bij matige hitte in circa 15 minuten mooi bruin en gaar.



Stap 4

Serveer met tomatenrijst (zie recept bij groentegerechten), een salade en een sausje van een paar eetlepels magere yoghurt, een teentje geperste knoflook, wat peper en zout en fijngehakte verse munt.