LASAGNE MET ZALM EN RICOTTA

Een lust voor het oog


In de layout-wereld is het maken van een 'lasagne' een doodzonde: hiermee wordt een pagina-opmaak bedoeld waarbij meerdere blokken tekst van gelijke breedte bovenop elkaar zijn gestapeld. Alleen maar horizontale lijnen dus en daar kijken we niet graag naar, zo schijnt het. Tenminste niet als we de krant of een tijdschrift lezen. 

Terwijl een lasagne in de originele zin van het woord een lust voor het oog is. Het begint al met het uit de oven halen van de schotel, die alleen nog maar het goudgele kaaskorstje aan de bovenkant toont. Dan is het de kunst een mooi rechthoekig stuk uit de gloeiend hete massa te snijden en die in zijn geheel op een bord te deponeren, zodat de laagjes mooi zichtbaar zijn. Het snijden gaat overigens veel gemakkelijker als de lasagne is afgekoeld.

Dat merk je als je de overgebleven pasta later op de avond in stukken snijdt om ze in diepvriesbakjes te stoppen. Want het is een ideaal gerecht om in grote hoeveelheden te maken.
Lasagne gaat nooit vervelen, zolang je maar af en toe met de inhoud varieert. Maak bijvoorbeeld onderstaande versie met zalm, spinazie en ricotta eens.

Ziet er ook al zo mooi uit, als je er een stuk uit snijdt.


Ingrediënten

 

     

  • 250 gram lasagnevellen

  • 200 gr. zalm

  • 450 gr diepvriesspinazie (bladspinazie), ontdooid, of 600 gr. verse spinazie

  • 2 teentjes knoflook,

  • gesnipperd

  • 1 ui, gesnipperd

  • 500 gr ricotta (2 bakjes van 250 gr)

  • 250 ml kookroom

  • versgemalen peper

  • zout

  • parmezaanse kaas of pecorino

    Bereiding

    Stap 1


    Verwarm de oven voor op 200 gr. Fruit de ui en knoflook in een grote pan, bijvoorbeeld een wok, en voeg hieraan de ontdooide bladspinazie (eerst goed laten uitlekken!) aan toe, of de verse spinazie. Voeg in het laatste geval steeds een handje toe en laat dit slinken.


    Stap 2


    Meng in een kom de ricotta met de kookroom en maak op smaak met peper en zout.


    Stap 3


    Neem een ingevette ovenschaal en verdeel eerst een dun laagje ricottamengsel over de bodem. Leg daar een laagje lasagnebladen op en verspreid hierover de helft van het spinaziemengsel. Leg hierbovenop weer een laagje lasagnebladen, en hierop de plakjes zalm. verdeel hier weer wat van het ricottamengsel overheen. Zorg dat je genoeg overhoudt om straks de bovenste laag af te dekken. Vervolg met weer een laagje lasagne, de rest van de spinazie, lasagnevellen en vervolgens de rest van het ricottamengsel.


    Stap 4


    Bestrooi de bovenkant met geraspte pecorino of parmezaan. Laat in de oven in 30 minuten gaar worden.